Naslovna AKTUELNO Načelnik Delić pozvao 18 vijećnika da nadoknade štetu građanima

Načelnik Delić pozvao 18 vijećnika da nadoknade štetu građanima

Načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić je  na adrese 18 vijećnika (SDA, SBiH, LDS i dva vijećnika nacionalnih manjina), uputio izjavu prema kojoj bi svaki od njih trebao nadoknaditi  1/18 troškova za referendum za opoziv načelnika, koji su svojim glasovima u Općinskom vijeću Lukavac pokrenuli.

 

„Ja ću pozvati ovih 18 vijećnika da se potpisom odreknu svojih paušala i na taj način pošalju poruku građanima da barem u tom smislu poštuju volju građana, da su spremni snositi materijalne posljedice štete koju su nanijeli. Vi znate da radnici odgovaraju kada naprave štetu na radnom mjestu za koju nije bilo razloga. Ovdje je napravljena šteta budžetu, velika je ona, a veliki su i prihodi koje oni imaju i mislim da je to jedina pravda. Oni vijećnici koji pokažu tu vrstu pokajanja i na taj način uvaže građane, trebaju od strane građana biti prepoznati u smislu čina samokritike. Moguće je da neko bude zaveden, da bude primoran, da bude ucijenjen, da mu ne bude jasno šta se dešava. Sve je to bilo moguće do 13. maja, ali mislim da nakon 13. maja niko više ne smije kazati da mu nije jasno šta se ovdje radi, da mu nije jasno šta građani Lukavca hoće“, rekao je za portal rtvlukavac.ba načelnik dr. Edin Delić.

 

“Referendum za opoziv načelnika Lukavca građane je koštao 96.000 KM, a plaćen je sredstvima iz Budžeta općine. S obzirom da sam ja, __________ svojim glasom izglasao za provođenje referenduma na kome je većinom glasova građana Općine Lukavac odbijen zahtjev, čime je učinjen trošak i šteta po budžet općine, saglasan sam da snosim dio od 1/18 troškova referenduma u iznosu od 5.333,33 KM. Potvrđujem saglasnost da se namirenje navedenog iznosa izvrši preusmjeravanjem sredstava iz novčane naknade za rad vijećnika u Općinskom vijeću, dok se ne isplati iznos u cjelosti ili do isteka mandata. Saglasan sam da se iznos mjesečnih naknada uplaćuje direktno u Budžet Općine Lukavac sa naznakom ‘za troškove referenduma za opoziv načelnika.’”, stoji u izjavi.

 

Načelnik Delić je najavio da  će organizirati potpisivanje peticije sa zahtjevom da vijećnici preuzmu troškove i nadoknade štetu koju su načinili građanima, ukoliko njih 18 dobrovoljno ne prihvati ovaj zahtjev.

 

Mjesečni iznos paušala vijećnika u Općinskom vijeću Lukavac iznosi 350 KM.

 

(RTV Lukavac)