Naslovna AKTUELNO U novembru u BiH zabilježeno 10 incidenata počinjenih iz mržnje

U novembru u BiH zabilježeno 10 incidenata počinjenih iz mržnje

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini objavila je rezultate istraživanja u okviru projekta “Monitor mržnje” koji sadrži mjesečni pregled incidenata i reakcija na incidente na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

 


 

 

 

Izvještaj Monitora mržnje, odnosi se na podatke iz novembra 2020. godine, a prema njima, u Bosni i Hercegovini zabilježeno je 10 incidenata koji se odnose na mržnju.

 

 

 

 

 

Konkretno, 4 incidenta vezana su za oštećenja imovine, 3 incidenta su zabilježena u kategoriji oštećenja vjerskih objekata. Dva incidenta zabilježena su kao verbalni napadi, i tri incidenta svrstana su u kategoriju “Ostalo”.

 

 

 

 

 

Kada su u pitanju reakcije na ove incidente koji su zabilježeni u novembru, OSCE je registrovao 11 reakcija od kojih 9 spada u javne osude od javnih dužnosnika te dvije osude od civilnog društva. Ono što zabrinjava jeste činjenica da uprkos što su zabilježena 3 incidenta vezana za oštećenje vjerskih objekata, nije zabilježena niti jedna reakcija u vidu popravljanja imovine.

 

 

 

 

 

Kada su u pitanju slučajevi od početka godine, od januara 2020. OSCE je zabilježio 28 incidenata počinjenih iz mržnje sa najmanje jednom reakcijom. Ukupan broj zabilježenih incidenata od početka godine je 112, a najveći broj zabilježen je u januaru (15), i julu odnosno augustu (13).

 

 

 

 

 

Kako su naveli iz ove organizacije, Misija OSCE-a u BiH podržava vladine institucije, pravosudni sistem, lokalne organe vlasti i civilno društvo u efikasnom reagovanju na ovakve vrste incidenata.