Naslovna AKTUELNO U općini Lukavac će biti provedeno istraživanje farmi (VIDEO)

U općini Lukavac će biti provedeno istraživanje farmi (VIDEO)

Prema obavijesti Federalnog zavoda za statistiku, na teritoriji općine Lukavac će se u periodu od 01.12.2018. – 15.12.2018.godine provesti anketa godišnjeg  istraživanja farmi 2018 (GIF).

 

Anketiranje domaćinstava na terenu će obavljati anketari ovlašteni od strane Federalnog zavoda za statistiku, na uzorkom izabranim domaćinstvima na području općine Lukavac.



 

GIF-om 2018. prikupljaju se podaci o ostvarenoj poljoprivrednoj proizvodnji (biljna i stočna proizvodnja), upotrebi poljoprivrednih proizvoda, radnoj snazi na gazdinstvu, podaci o rentama i cijenama zemljišta i međufaznoj potrošnji u poljoprivredi.

 

Anketa Godišnje istraživanje farmi 2018 će se provesti na teritoriji cijele BiH u periodu od 01. 12. do 15. 12. 2018. godine na uzorku od 10.551 slučajno odabranih domaćinstava iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, od toga u Federaciji BiH na uzorku od 4.868 domaćinstava.

 

Drugu po redu anketu će provoditi akreditovani anketari Agencije, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku RS, na reprezentativnom uzorku

.

Istovremeno će biti anketirano i 1.658 pravnih subjekata i preduzetnika metodom dostavljanja upitnika putem pošte.

 

Značaj ove ankete je u tome što će doprinijeti unapređenju kvaliteta i tačnosti podataka iz statistike poljoprivrede u odnosu na dosadašnja istraživanja koja su bila zasnovana na procjenama na nivou općina.

 

Budući da se anketa realizuje u skladu s EU regulativama, metodološkim uputstvima, preporukama i objašnjenjima Eurostata, podaci iz poljoprivrede će biti međunarodno uporedivi, a doprinijet će i kvalitetu podataka koji se koriste za ekonomske statistike u poljoprivredi pri izradi bilansi i udjela poljoprivrede u ukupnom bruto domaćem proizvodu BiH (GDP), saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

 

 

Zbog značaja ankete statističke institucije mole nosioce porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, odgovorne osobe u pravnim subjektima i poduzetnike za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe.