Naslovna AKTUELNO U petak promocija modela rada sa mladim ljudima sa invaliditetom

U petak promocija modela rada sa mladim ljudima sa invaliditetom

Promocija modela rada sa mladim ljudima sa invaliditetom u sklopu projekta: „Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba sa invaliditetom u BiH” će biti održana u petak, 13. decembra 2019. godine u 11,00 sati u Tržnom centru „Dramar“ Tuzla.

 

U protekle 4 godine Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla uspješno je realizovao projekat „Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba sa invaliditetom u BiH“ koji je u fokusu imao rad sa mladim ljudima sa invaliditetom i članovima njihovih porodica. Nakon okončanja prvog ciklusa projekta, Informativni centar za osobe s invaliditetom „Lotos“ je izradio jedinstven model rada sa mladim ljudima sa invaliditetom i njihovim roditeljima. Model se sastoji od priručnika, kurikuluma za treninge, sabranih motivacionih priča i prikaza dobre prakse tokom proteklih godina.


 

Ovaj model će biti na raspolaganju svim organizacijama osoba sa invaliditetom koje rade sa mladima, te ga one mogu preuzeti i prilagoditi svojim jedinstvenim potrebama. Obzirom na univerzalnost tema i prilagodljivost modela, može biti od koristi i drugim organizacijama civilnog društva kao što su omladinske organizacije.

 

Projekat „Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini“ Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla provodi u saradnji sa Centrom za samostalan život STIL iz Stockholma u okviru programa organizacije MyRight BiH. Projekat ima za cilj povećano učešće mladih ljudi sa invaliditetom u promociji prava i jednakih mogućnosti.