Naslovna AKTUELNO U ponedjeljak isplata uvećanih penzija u FBiH

U ponedjeljak isplata uvećanih penzija u FBiHPenzionerima u Federaciji BiH stiže povećanje primanja. Iznimka su oni s najvećim penzijama, a povećanje će dobiti i oni koji su penzionisani pod povoljnijim uvjetima. Iz Federalnog udruženja penzionera traže da vanredna povećanja penzija budu što češća.

 

Prvi maj je građanima, između ostalog, donio i veće račune za plin. To će najviše osjetiti penzioneri, pogotovo oni s minimalnim penzijama. Njima će u ponedjeljak uz povećanje penzija biti isplaćen retroaktivni iznos od januara ove godine.

– Minimalna penzija će za april biti 371 KM i tako u toku 2019. Sada će dobiti i razlike za prva tri mjeseca tako da će penzioneri s minimalnom penzijom skupa s razlikama dobiti 407 KM – navodi Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO FBiH.

Iz Udruženja penzionera Federacije BiH ističu da se usklađivanje svih penzija osim onih najvećih vrši po podacima rasta bruto društvenog proizvoda i troškova života. S obzirom na to da, kako ističu, PIO nije dobio službene podatke od Zavoda za statistiku za prošlu godinu, odlučili su penzije povećati akontativno, a hoće li ostati ovaj nivo povećanja ili će on biti veći trebalo bi se znati u junu ili julu.

 

Najveći broj pripadnika treće životne dobi su oni s minimalnim penzijama i iz Udruženja traže da Federalna vlada iskoristi zakonsku mogućnost za vanredno povećanje njihovih primanja. Fadil Novalić, federalni premijer, kaže da minimalna penzija treba biti veća od 400 maraka. U Zavodu PIO kažu da su finansijski stabilni.

 

Dok rastu životni troškovi, a raste i vrijednost općeg boda za obračun penzija u 2019. godini. Tako će za one koji budu penzionisani u ovoj godini opći bod biti u visini od 14,50 maraka.

 

Izvor: Tuzlarije.net