Naslovna AKTUELNO Večeras počinje mjesec Ramazana

Večeras počinje mjesec Ramazana

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Večeras sa zalaskom sunca počinje mjesec ramazan, a muslimani Bosne i Hercegovine i širom svijeta će, nakon jacije-namaza, večeras klanjati prvi teravih-namaz, a sutra će zapostiti i prvi dan posta.

 

U Kur’anu je obaveza posta jasno naznačena u suri El-Bekare u kojoj se kaže ‘…o ljudi, propisan vam je post kao što je bio propisan (i) onima prije vas, da biste bili bogobojazni’.

 

Vjernici će ove 440. hidžretske godine postiti 29 dana, a post završava 4. juna kada nastupa Ramazanski bajram.

 

Inače, post je treći temelj islama i naređen 2. godine po hidžri (624.). To je mjesec u kojem je počela objava od Allaha dž.š. posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu a.s. i stoga je to mjesec lijeka i Allahove milosti, dobrote, upute i svjetla vjernicima.

 

Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada je za strpljivost džen­net. To je mjesec međusobnog ispomaganja muslimana, mjesec u kome se uve­ćavaju prihodi i opskrba vjernika. Uz ramazan treba posebno prakticirati četiri stvari: dvije kojima ćete zadovoljiti svoga Stvoritelja i dvije bez kojih vi nikako ne možete.

 

I ove godine u programu Radio-televizije Lukavac tokom mjeseca Ramazana emitovat će se specijalni ramazanski program uz koji će vjernici moći dočekati iftar.

 

Ramazan šerif mubarek olsun!