Naslovna AKTUELNO U prošloj godini smanjeni prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine

U prošloj godini smanjeni prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje od naplate akciza na duhan i duhanske prerađevine u prošloj godini je prikupljeno oko 709 miliona maraka prihoda. U odnosu na 2019.godinu ti prihodi su manjeni za blizu 157 miliona maraka. Prošle godine je prvi put zabilježen pad prihoda od akciza na duhan i duhanske prerađevine.

 

-Od 2009.godine, kada je započeto usklađivanje, akciza na duhan i duhanske prerađevine u BiH sa legislativom EU, praktično smo imali konstantan rast prihoda. Primjerice, 2009.godine iznosili su oko 450 miliona KM, 2019. je bilo 867 miliona, da bi u 2020.godini to bilo 709 miliona maraka, kaže Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

Došlo je do smanjenja broja izdatih akciznih markica kojima se obilježavaju akcizni proizvodi kao što su cigarete, odnosno, duhan.

 

-To je osnovni razlog pada prikupljenih prihoda po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine. Moram reći i da službenici Uprave svake nedjelje na terenu, provode određene aktivnosti. U 2020.godini proveli smo veliki broj akcija, i tom prilikom su oduzete cigarete i duhan koji nisu bili obilježeni akciznim markicama u vrijednosti od oko 2,5 miliona maraka, pojašnjava Kovačević.

 

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić pojašnjava da prema ekonomskim zakonitostima nakon određenog nivoa povećanja poreza, svako dalje dovodi do pada prihoda u budžetu.

 

-Cijena tih poreza je toliko visoka, da legalno tržište tjera u ilegalno. S aspekta potrošača je logično da, ukoliko ima alternativnu, to je u ovom slučaju crno tržište, kupovina kod uličnih prodavača, kupi tu kutiju cigareta, jer je velika razlika u cijenu između onih na legalnom i onih na crnom tržištu, naglašava Hadžić.

 

Prema Hadžićevim riječima državne institucije bi trebalo da utvrde optimalni nivo akciza za domaću ekonomiju.

 

-Država bi trebala biti prije svega uraditi analizu kako bi vidjela koliki je iznos tog crnog tržišta. I koji je optimalni nivo akciza za našu ekonomiju, na osnovu toga tu akcizu će trebati korigovati na niže, kako bi se značajan dio ilegalnog tržišta vratio u legalne tokove, zaključuje Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

 

Osim toga trebalo bi detaljno definisati način trošenja prihoda ov ove vrste akciza, koji bi prvenstveo trebalo da bude usmjeren u zdravstveni sektor.