Naslovna AKTUELNO U Sarajevu uklonjen “Kamp heroja”

U Sarajevu uklonjen “Kamp heroja”Približno dvije godine demobilisani borci su proveli u “Kampu heroja” u Sarajevu tražeći svoja prava, no nakon što je usvojen Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, borci su na sastanku odlučili zatvoriti to šatorsko naselje.

 

Odluka je donesena nakon što su ispoštovani ranije dogovoreni zahtjevi demobilisanih boraca sa ministrom za pitanja boraca u Vladi FBiH Salkom Bukvarevićem. Istog dana kada je Zakon objavljen u Službenim novinama primjerci Zakona su dostavljeni borcima u Kampu nakon čega je donesena odluka da se vrate svojim kućama.

 

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je u izradi Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih saboraca učestvovalo 10 predstavnika boraca, od čega dva iz Kampa. Zakon su jednoglasno usaglasili predstavnici svih političkih partija u Predstavničkom domu PFBiH, predstavnici Vlade FBiH i predstavnici boraca. Za tu namjenu Vlada FBiH je obezbijedila dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou.

 

Borci iz Kampa su ispoštovali svoje obećanje, a to je da će rasformirati šatorsko naselje nakon što zakon bude objavljen u Službenim novinama Federacije BiH. U tome su zatražili i pomoć od ministra Bukvarevića kako bi bezbjedno uklonili šatorsko naselje koje je podignuto u Alipašinoj ulici. Za tu namjenu angažirano je i vozilo koje je uklonilo postavljene objekte u Kampu.

 

Zakon o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica je nakon skoro 10 godina stupio na snagu 8. augusta i od danas branioci mogu predavati zahtjeve u općinske službe boračko-invalidske zaštite kako bi ostvarili prava definirana Zakonom.

 

Među brojnim pravima, predviđena je egzistencijalna naknada a uslov je da branilac ima 57 i više godina, da je najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih, i da ima mjesečna primanja manja od 170 KM. Obuhvaćeni su i RVI od 20 do 50 posto koji nemaju drugih primanja i oni koji imaju eventualno neka socijalna davanja, saopćeno je iz Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH.

 

(Izvor:FENA)