Naslovna AKTUELNO U TK 24. zdravstvena rardnika zaražena koronavirusom!

U TK 24. zdravstvena rardnika zaražena koronavirusom!

Na području Tuzlanskog kantona dosad je koronavirusom zaraženo 75 osoba, a od toga su 24 zdravstvena radnika. Svi oni radni angažman imaju u dvije bolnice u Tuzli. Dok nadležni poručuju da razloga za zabrinutost nema, pitanje kako je virus “ušao” u zdravstveni sistem i dalje je otvoreno i na njega, barem za sada niko adekvatan odgovor ne može dati.

Kako su naveli iz Kriznog štaba Tuzlanskog kantona, u Univrzitetskom kliničkom centru u Tuzli do danas su testirana 273 zaposlenika, a od toga ih je deset pozitivno. U Medicinskom institutu Bayer testirana su 53 zaposlenika, a 14 ih je inficirano virusom SARS-CoV-2.

Direktor Univrzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović je kazao da su u Klinici za dječije bolesti do danas testirana 62 zaposlenika, a dvoje ih je pozitivno iz Odjeljenja nonatologije i riječ je o medicinskoj sestri i doktorici. Ostali zaposlenici koji su radili u ovom odjeljenju koje je sada zatvoreno nalaze se u kućnoj izolaciji već sedam dana.

“U Klinici za bolesti uha, grla i nosa ukupno su testirana 52 zaposlenika, od čega je šest pozitivnih – jedan doktor specijalizant, četiri medicinske sestre i jedna spremačica koja radi u klinici”, rekao je Jusufović te dodao da su dvije zaposlenice, odnosno medicinska sestra i doktorica iz Klinike za kožne bolesti također COVID pozitivne.


On smatra da je na 2.500 zaposlenih 10 pozitivnih na koronavirus još uvijek podnošljiv broj.

Govoreći o Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, najveći broj zaraženih zdravstvenih radnika trenutno je u Klinici za bolesti uha, grla i nosa.

“Sada je pitanje da li je virus prvo ušao u ovu kliniku i da li ga je neko donio od pacijenata ili je neko od osoblja koji je bio u bližem kontaktu sa zaraženom osobom. Uglavnom, mi smo ga na vrijeme detektirali, hvala Bogu da nemamo više pozitivnih, one koji su bili u prvom kontaktu odmah smo isključili iz procesa rada. Nekim zaposlenicima smo radili dva testa dosad, a bit će i treći”, dodao je Jusufović.

Svakodnevno kroz tuzlanski UKC prođe između 1.000 i 1.500 pacijenata, a također dođe i određeni broj pratilaca koji su sa teško bolesnim osobama.

Shodno pogoršanju epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu, klinički centar je uveo novo pravilo koje podrazumijeva testiranje svakog pacijenta koji dolazi zbog hitnog operativnog zahvata.

“Odvojili smo i posebne prostorije na klinikama kako bi pacijenti koji su testirani tu sačekali rezultate”, istakao je Jusufović te potcrtao da će svi pacijenti dobiti medicinsku uslugu bez obzira na COVID status.

Direktor tuzlanskog UKC-a još jednom je upozorio na važnost davanja tačnih podataka na trijažnim punktovima, s obzirom na to da se dešava da pacijenti nisu iskreni.

Naveo je da bi masovnijim testiranjem u Tuzlanskom kantonu sigurno bio znatno veći broj osoba zaraženih koronavirusom, podsjetivši da su “najopasniji” pacijenti koji nemaju nikakvih simptoma, ali su inficirani i vektor su širenja virusa.