Naslovna AKTUELNO Krizni štab TK: Hitno traži od Federalnog štab promjenu Naredbe!

Krizni štab TK: Hitno traži od Federalnog štab promjenu Naredbe!

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Tuzlanskog kantona od Štaba civilne zaštite FBiH zatražio je da hitno preispita dopune naredbe kojom se osobama starijim od 65 godina dozvoljava kretanje radi preuzimanja penzija od osam do 12 sati od ponedjeljka do petka.

Naime, iz Kantonalnog kriznog štaba navode da je na području Tuzlanskog kantona primjećeno masovno kršenje odredbi o korištenju lične zaštitne opreme i socijalne distance. Kako su kazali, stvorene su gužve ispred apoteka, banaka i prodavnica prehrambene robe.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kazala je da gužve koje se stvaraju nakon što je osobama starijim od 65 godina omogućen izlazak iz domova predstavljaju medicinski rizik.

“Razmijem potrebu građana, posebno onu vezano za finansije. Ali, sa medicinske tačke gledišta upitno je koliko je jednu ovakvu mjeru trebalo donijeti. Cilj nam je da zaštitimo penzionere, kao najugroženiju kategoriju kod koje se i javljaju najteži oblici kliničke slike usljed zaraze koronavirusa”, upozorila je Čolić.


Iz Kriznog štaba TK smatraju da će neodgovorno ponašanje pojedinaca ugroziti sve što su do sada postigli u sprečavanju širenja bolesti izazvane koronavirusom, što bi moglo imati nesagledive posljedice u zdravstvenoj zaštiti stanovništva, posebno najugroženije kategorije – penzionera.

U Tuzlanskom kantonu registrovano je 77osoba koje su zaražene koronavirusom.