Naslovna AKTUELNO U TK evidentiran manji broj migranata

U TK evidentiran manji broj migranata


Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za januar 2021. godine.

 

Tokom proteklog mjeseca službenici Uprave policije su pronašli i evidentirali 173migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

 

U odnosu na decembar prošle godine, kada je evidentirano 255 migranta, radi se o smanjenju evidentiranih migranata za njih 53. Tokom januara evidentiran je najveći broj migranata iz Pakistana, njih 45. Osim iz Pakistana, evidentirano je i 40 migranata iz Eritreje, Maroka 27, Afganistana 16, Alžira 13, Sirije i Libije po 12, Iraka 2, Kurdistana, Makedonije, Bangladeša i Nepala po 1 migrant.

 

U ovom periodu evidentirano je i 26 sigurnosno interesantnih događaja u kojim su učestvovali migranti, a šest takvih događaja su evidentirani kao krivična djela i to po jedno krivično djelo razbojništva, nanošenja teških tjelesnih povreda, nepovredivost doma, povreda pečata, teška krađa i krađa.