Naslovna AKTUELNO U TK planirano otvaranje više post COVID ambulanti

U TK planirano otvaranje više post COVID ambulanti


Informacija o aktuelnoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa na području Tuzlanskog kantona usvojena je na sjednici Skupštine TK.

 

 

Trenutno su, kako je rečeno, 44 pacijenta hospitalizirana u Covid odjelu Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, a deset u respiratornom centru. Hospitalizirano je petero djece sa srednje teškim i teškim oblicima bolesti.

 

Smanjen je broj pacijenata u prijemnim ambulantama, a broj osoba pozitivnih na COVID-19 koji se testiraju, također je smanjen.

 

-Epidemiološka situacija na području TK je stabilna. Međutim, ne smijemo se zavaravati, jer je u Sarajevu epidemiološka situacija teška – kazao je pomoćnik direktora Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, zastupnik SDA u zakonodavnom tijelu TK, Šekib Umihanić.

 

Kao jedna od mjera u narednom periodu najavljeno je otvaranje postcovid ambulanti. zbog tzv. posljedica zaraze COVID-om 19.

 

-COVID-19 kao oboljenje koje prije svega zahvata respiratorni sistem i organe za disanje, ostavlja izvjesne komplikacije i nakon što akutna faza bolesti prođe. Pacijenti mogu i dugo vremena i nakon što prebole infekciju imati simptome u vidu otežanog disanja, hronočnog umora, a vrlo često se kao komplikacija javi i plućna embolija -upozorio je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

 

U dosadašnjoj praksi zabilježeno je često javljanje takvih osoba u zdravstvene ustanove radi tretmana navedenih tegoba. Ti pacijenti su tretirani u postojećim ambulantama, gdje je provođeno njihovo liječenje, dodao je Jurić. Ističe da s obzirom na to da se broj takvih pacijenata povećava, razmatraju se mogućnosti formiranja zasebnih institucija i odjeljenja u formi tzv. postcovid ambulanti.