Naslovna AKTUELNO U toku je postavljanje usporivača brzine na više lokacija u općini Lukavac...

U toku je postavljanje usporivača brzine na više lokacija u općini Lukavac (VIDEO)

Stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja na području općine Lukavac i dalje je složeno. 143 Saobraćajnih nesreća evidentirano je u prvoj polovini ove godine što je za 50 više u odnosu na isti period prošle godine. Od ovoga broja najveći broj nesreća, njih 50, desio se na magistralnom putu gdje je situacija i dalje najteža. 26 Nesreća desilo se na lokalnim putevima, dok su 42 nesreće zabilježene u ulicama.

 

I pored kontrola i represivnih mjera statistike su zabrinjavajuće, a samo u prvoj polovini ove godine na lukavačkim cestama život je izgubilo pet osoba.

 

Jedna od mjera koja će svakako doprinijeti saobraćajnoj sigurnosti jeste i postavljanje usporivača brzine. Pored grada, na bezbjednost pješaka i to onih najmlađih, mislilo se i u ostalim naseljima, te će usporivači kretanja brzine vozila biti postavljeni i pored osnovnih škola u Puračiću, Poljicu i Lukavac Mjestu. u narednim fazama usporivači će biti postavljani i u drugim dijelovima općine Lukavac, zavisno od potreba i procjene struke.

 

U strukturi saobraćajnih prekršaja najizraženiji su nepropisno zaustavljanje i parkiranje, upravljanje vozilom nepropisnom brzinom, tehnička neispravnost vozila, vožnja pod utjecajem alkohola, pa je uzrok većine nesreća upravo ljudski faktor. Loša infrastruktura, neregulisane raskrsnice, neuređeni pružni prelazi, nedovoljno postojanje vertikalne i horizontalne signalizacije,  sve je ono čime će se u Općini Lukavac baviti u narednom periodu.

 

Više doznajte u video prilogu Sabine Džibrić:

 

 

(RTV Lukavac)