Naslovna AKTUELNO U toku je sanacija objekta Doma kulture u Modracu (VIDEO)

U toku je sanacija objekta Doma kulture u Modracu (VIDEO)


U mjesnim zajednicama  za odvijanje društvenog života, osim formiranih udruženja građana, neophodni su i tzv. društveni objekti u kojima bi se većina tih aktivnosti i projekata odvijali. Na području općine Lukavac u nekoliko naselja su uslovni, adaptirani i uređeni takvi objekti. Sa druge strane, u većini mjesnih zajednica je situacija piotpuno drugačija. Ti objekti, uglavnom domovi kulture, su u fazi rušenja i nisu u funkciji u kojoj bi trebali biti. Zato je neophodno pristupiti njihovom uređenju, sanaciji ili potuno novoj izgradnji. Od ratnih zbivanja do danas u onim mjestima gdje su ovi objekti u funkciji i dobrom stanju radovi su izvođeni na razne načine. Uglavnom je bio u pitanju angažman pojedinaca ili članova određenih udruženja građana.

 

Primjer koji treba pokazati i pohvaliti jeste angažman Vijeća MZ Modrac na uređenju Doma kulture Modrac i njegovom stavljanju u funkciju. Kompletan projekat je finansiran iz budžeta Općine Lukavac i  njegova je vrijednost je preko 25. 000 KM.

 

Cijela ova priča oko uređenja i sanacije Doma kulture u Modracu traje dugo vremena, pa je jedna faza urađena prije nekoliko godina. Poseban interes u svemu je i činjenica da je u objektu smještena područno škola OŠ “Lukavac Grad”, koju trenutno u kombinovanim odjeljenjima pohađa 16 učenika.

 

Nakon završetka krova, a da bi se smanjili gubitci u grijanju, izvršena je toplinska izolacija sa fasadnim stiroporom, nakon čega su urađeni i završni fasadni radovi.

 

Trenutno se izvode radovi u velikoj sali koja će uskoro biti stavljena u funkciju.

 

Predsjednik vijeća MZ Modrac Nedim Ćosić se zahvalio Općini Lukavac na podršci prilikom realizacije ovoga projekta, kao i svim drugim članovima Vijeća MZ Modrac na iskazanom trudu i želji da se uspješno okončaju radovi.

 

U narednom periodu, nakon što se formira novi saziv Vijeća MZ Modrac , uslijedit će aktivnosti na uređenju prostora oko Doma kulture Modrac.  Na 5.000 metara kvadratnih bi trebalo da se uređuje poseban sportsko rekreacioni park sa puno zelene površine, ali i poligonom, tenis terenom i malim fudbalom.  Idejno rješenje za ovaj projekat je gotov, a uradila ga je Amela Tokić. Obzirom na prisutnu volju i želju da se nastavi sa radovima na uređenju cjelokupnog prostora u samom objektu i oko njega treba vjerovati da će to biti urađeno u skorije vrijeme.

 

 

Pogledajte video prilog Midhata Sarajlića:

 

 

(RTV Lukavac)