Naslovna AKTUELNO Vrhunski svjetski snowboarderi na takmičenju koje testira njihove mogućnosti

Vrhunski svjetski snowboarderi na takmičenju koje testira njihove mogućnosti


Kanađanin Mark McMorris i Novozelanđanka Zoi Sadowski-Synnott su pobjednici prvog od tri takmičenja u sklopu Natural Selection Toura, održanog u Jackson Holeu (SAD).

 

 

 

 

 

Takmičenje, čiji je idejni tvorac legendarni snowboarder Travis Rice, prenošeno je direktno na Red Bull TV uz dosad neviđenu upotrebu dronova i kamera kako bi se gledaocima omogućio maksimalan užitak.

 

 

 

 

 

Natural Selection Tour je čedo Travisa Ricea, po mnogima najboljeg snowboardera svih vremena. Njegova namjera je bila da okupi svjetsku elitu ovog sporta, iz različitih disciplina, na ekstremno zahtjevnim stazama koje će na iskušenje staviti sve njihove sposobnosti.

 

 

 

 

 

U eliminacijskom formatu, takmičari se bore u direktnim duelima, a sudije ocjenjuju čitavu njihovu vožnju od vrha do dna, na osnovu kreativnosti, trikova, kontrole, fluidnosti vožnje i faktora rizika.

 

 

 

 

 

Na inauguralnom takmičenju u zimskom odmaralištu Jackson Hole (Wyoming, SAD), od 3. do 9. februara se okupilo 16 takmičara i osam takmičarki. Oni su se nadmetali na stazi koja je uključivala više od 50 prirodnih prepreka i skakaonica, na kojima su rađene tek minimalne intervencije i poboljšanja.

 

 

 

 

 

Među takmičarima su se našla imena poput Austrijanke Anne Gasser (olimpijska i svjetska prvakinja u disciplini Big Air), Kanađanina Marka McMorrisa (bronzani u disciplini Slopestyle na OI 2018 u Pyeongchangu) i Amerikanke Jamie Anderson (zlatna u Slopestyleu i srebrna u Big Airu na OI 2018).

 

 

 

 

 

Mark McMorris je u četvrtfinalu pobijedio upravo Ricea, da bi potom u polufinalu savladao Norvežanina Mikkela Banga. U finalnom dvoboju, u kojem ga je čekao Amerikanac Ben Ferguson, bio je bolji od samog početka i na kraju zasluženo slavio.

 

 

 

 

 

“Drago mi je da sam uspio voziti onako kako sam želio, drago mi je da smo imali dobru borbu u dvoboju u kojem nikad nisam mislio da ću pobijediti. Kako je dan odmicao, bio sam sve bolji i više se zabavljao. Ova je moja najveća pobjeda unazad nekoliko godina. Ovo je prava suština snowboardinga“, izjavio je McMorris nakon pobjede nad Riceom.

 

 

 

 

 

U takmičenju žena, 19-godišnja Sadowski-Synnott (bronzana iz Pyeongchanga u disciplini Big Air) je pokazala klasu pobijedivši Amerikanku Hanu Beaman, da bi u finalu bila bolja od Francuskinje Marion Haerty (trostruka šampionka Freeride World Toura).

 

 

 

 

 

Zanimljivo, pobjednica je pozivnicu za učešće u takmičenju dobila zahvaljujući online glasovima publike.

 

 

 

 

 

“Prije tri sedmice nisam ni znala da ću biti ovdje. Nisam ni očekivala da ću se takmičiti na Natural Selection turneji, tako da mi pobjeda definitivno mnogo znači. Bila mi je čast nastupiti zajedno sa mojim omiljenim snowboarderkama. Ovo je snowboarding onakav kakav zaista jeste, i konačno imamo takmičenje koje to pokazuje“, izjavila je Novozelanđanka.

 

 

 

 

 

Ricea, koji iza sebe ima više od 20 filmova, mnogi smatraju najzaslužnijim za revoluciju u ovom sportu.

 

 

 

 

 

“Današnje takmičenje ispunilo sve što sam zamislio. Definitivno je postojalo dodatno uzbuđenje zbog uslova kakve smo imali i takmičara kakve smo imali. Iskreno, organizovati ovakav događaj u trenutnoj situaciji je podvig samo po sebi“, osvrnuo se Rice na prvo idanje takmičenja.

 

 

 

 

 

Gledaoci širom svijeta su takmičenje pratili direktno na Red Bull TV, u najkvalitetnijoj produkciji i uz korištenje specijalnih trkaćih dronova i kamera visoke definicije, tako da je ovaj događaj postavio nove standarde u direktnom prenošenju događanja.

 

 

 

 

 

Snimak kompletnog takmičenja može se pogledati ovdje.

 

 

 

 

 

Naredna stanica turneje je planina Baldface u Kanadi od 28. februara do 7. marta, a finalno takmičenje će biti održano u planinskom lancu Tordrillo na Aljaski od 20. do 27. marta.