Naslovna AKTUELNO U toku netehničko izviđanje na minski sumnjivom području u Orahovici + VIDEO

U toku netehničko izviđanje na minski sumnjivom području u Orahovici + VIDEO

Do 31. maja traje operacija netehničkog izviđanja na minski sumnjivom području u općini Lukavac, na teritoriji MZ Orahovica.

 

Aktivnosti provodi  izviđački tim Centra za uklanjanje mina BH MAC,  u saradnji sa Civilnom zaštitom Općine Lukavac.

 

Prednost ove  metode je da je većina minski sumnjive površine tretirana netehničkim metodama/ dodatnom analizom i prikupljanjem podataka na terenu, dok se tehničkim metodama tretiraju samo ona područja sa potvrđenim minskim indikatorima, što će rezultirati smanjenjem troškova i uštedom vremena.

 

„Radi se o projektu u kojem se pristupa u širem obuhvatu jer se radi o velikim površinama od 1 milion, do 3 miliona, a možda čak i do 5 miliona m, gdje se obuhvata jedna logična geografskam cjelina i nalazi se način da se sa što manje sredstava, odnosno novaca,  obradi što veća površina i preda vlasnicima. Radi se o tome da se prvo mora uraditi dobra priprema zadatka, što je uredski posao, odnosno netehničko izviđanje, tokom kojeg prikupljamo informacije o tome šta je do sada deminirano i kakve i koje zapisnike imamo“, rekao je za RTV Lukavac Irfan Pehlić, šef Regionalnog ureda BH MAC Tuzla.

 

Iz BH MAC-a pozivaju sve mještane koji žive na području koje će biti tretirano netehničkim izviđanjem da ukoliko imaju informacije o sumnjivim, odnosno kontaminiranim površinama,  informacije o mogućim lokacijama NUS-a  dostave BH MAC-u ili u Civilnu zaštitu Lukavac.

 

(RTV Lukavac)