Naslovna AKTUELNO U UKC Tuzla otvorena pedijatrijska ambulanta za hematologiju i onkologiju

U UKC Tuzla otvorena pedijatrijska ambulanta za hematologiju i onkologiju

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas je svečano otvorena ambulanta za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

 

Ambulantu su rekonstruirali Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, “Medical” grupacija bolnica iz Turske i Univerzitetski klinički centar Tuzla. Vrijednost projekta je gotovo 30.000 KM.

 

Načelnik Klinike za dječije bolesti Edin Husarić istakao je da se u Bosni Hercegovini na godišnjem nivou otkrije između 50 i 55 novih slučajeva malignih oboljenja kod djece, a da je jedna trećina oboljelih upravo sa Tuzlanskog kantona.

 

– Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla je ovim projektom zaokružila kompletnu priču kada su u pitanju djeca s malignim oboljenjima, u smislu postavljanja dijagnoze, primjene lijekova i hemoterapije – rekao je dr. Husarić.

 

Direktor Udruženja “Srca za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat kazao je da je riječ o jednom nizu projekata koje je ovo udruženje imalo sa UKC-om Tuzla, cilj je bio prilagoditi prostor potrebama djece oboljele od raka.

 

– Ambulanta i njen izgled ukazuju da će se djeca tu lijepo osjećati. Psihosocijalna podrška tim mališanima izuzetno nam je važna – kazao je Kubat.

 

Nešad Hotić, direktor UKC-a Tuzla, kaže da u jedinici za intenzivnu njegu trenutno imaju 10 respiratora i osam inkubatora.

 

– Prije nekoliko mjeseci otvorili smo operacionu salu, a danas je otvorena ambulanta. Briga o dječijem zdravlju nam je najvažnija i mi na ovome nećemo stati, nastavit ćemo s projektima – kazao je Hotić.