Naslovna AKTUELNO U UKC Tuzla završen proces javne nabavke testova

U UKC Tuzla završen proces javne nabavke testova

Testirajte, testirajte, testirajte – konstantno poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije. To itekako košta, a zbog povećanog broja zaraženih sve je manje testova na raspolaganju. Ljudi se uglavnom testiraju tek kada imaju simptome. Menadžment UKC-a očekivao je drugi val korona virusa te su još prije tri mjeseca pokrenuli proces javne nabavke pcr testova, serološkog i antigenskog testiranja. Upravo sada završena su tri lota.

 

”Jedan je vezan za pcr, jedan za serološka i jedan za antigenska testiranja. Praktično mi smo jučer dobili saglasnost upravnog odbora, nakon provedene procedure javne nabavke da potpišemo ugovore sa dobavljačima. Obezbijeđena sredstva imamo iz tekuće rezerve Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, tako da građani nemaju potrebe za zabrinutost što se tiče testiranja, testova ima i bit će ih u dovoljnoj količini,” rekao je Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.


 

Tako će zavisno od potrebe testovi biti kupljeni jer okvirni sporazum sa dobavljačem to omogućava. Samo u posljednja 24 sata testirano je više od 300 osoba – epidemiolozi predviđaju da će i dalje situacija zahtijevati povećan obim testiranja.

 

”Znači mi možemo sada poručiti pet ili 10 hiljada da imamo na stanju i opet nam je otvorena mogućnost da čim se to stanje smanji i da se smanji broj testova da možemo poručiti nove. U toku su također dva-tri nova lota koja nisu završena i za 10-15 dana će se završiti i to, pa ćemo imati i više pcr testova na raspolaganju,” dodaje Jusufović.

 

Time zdravstveni sistem ima ”otvorenu liniju” nabavke potrebnih testova, pa više ne zavisimo od donacija, poručuje direktor. Da je menadžment UKC-a napravio pravovremen potez pokazuje i trenutno stanje u COVID bolnici gdje je još samo pet kreveta prazno. Prije par dana otvorena je COVID 2 bolnica gdje su 33 pacijenta hospitalizovana; 23 osobe su u respiratornom centru u istoj klinici. Medicinski radnici su tako pod velikim pritiskom, a u COVID bolnici rade zaposlenici sa skoro svih klinika.

 

”Evo nećemo imati  problema sa lijekovima i oko testiranja, ono što se trudimo maksimalno je da zadržimo broj medicinskog kadra i njihovu motivaciju za rad. Svi kažu oni su prilično iscrpljeni, ne oni su doslovno iscrpljeni. Zaštitne opreme ima dovooljno, imamo otvorene postupke javne nabavke imamo sredstva i za to,” kaže Jusufović.

 

Kliničke slike hospitalizovanih su veoma teške. Broj zaraženih se povećava. Ipak, dovoljan broj testova, povećan obim testiranja i odgovornost građana mogli bi doprinijeti da se zdravstveni sistem izbori i sa drugim talasom korona virusa.