Naslovna AKTUELNO Učestala respiratorna oboljena na općini Lukavac

Učestala respiratorna oboljena na općini Lukavac

U BiH i dalje se zadržao interval promjenjivog i oblačnog vremena praćen niskim temperaturama i povremenim padavinama, koji će se nastaviti i u narednim danima.

 

Hladno vrijeme sa sobom nosi brojne rizike za zdravlje stanovnika naročito za bolesnike koji imaju problema sa respiratornim organima. 

U prvom redu dr. Fuad Memić, pulmolog u Domu zdravlja Lukavac izdvaja akutne respiratorne infekcije, među kojima se najčešće ubrajaju prehlada, gripa, febrilni katar i upale ždrijela vezane za gornji respiratorni trakt, dok su  bronhitih, bronhiolitis i pneumonije u slučaju donjeg respiratornog trakta, a koje čine trećinu svih oboljelih.

 

Obzirom da je respiratorni trakt otvoren i u direktnoj komunikaciji sa vanjskom sredinom kao takav jako je podložan vanjskom uticaju. Zbog toga je u zimskom periodu kada u zatvorenom prostoru boravi veći broj osoba i veća mogućnost širenja infekcija, neophodno poduzeti i više mjera zaštite.

 

Uz imunizaciju dr. Memić savjetuje i svakodnevno jačanje organizma, a u slučaju pojave oboljenja neophodno je i korištenje simptomatske terapije za ublažavanje tegoba, u ozbiljnijim slučajevima i neku od antibiotskih terapija. No ono na što bitno ne možemo uticati a u što u velikoj mjeri u našoj sredini itekako ima uticaj na sve veći broj oboljelih jeste i aerozagađenje.

 

Od velikog značaja u slučaju aerozagđenja prema mišljenju dr. Memića jeste znati koja je veličina zagađujućih lebdećih čestica kojima su pacijenti izloženi. Čestice veće od 10 mikrona zaustavit će se u gornjem respiratornom traktu izazivajući rinitis i faringitisa, one ispod 10 štetu nanose na većim disajnim putevima, a one najopasnije manje od 2, 5 mikrona ulaze u manje disajne puteve izazivajući astmu i hopb, a ukoliko probiju sluznicu respiratornog trakta svakako mogu prouzrokovati plućnu fibrozu.  Broj ovih zadnjih u Lukavcu je svakodnevno povišen, u riziku su svi građani među njima i djeca, čiji broj oboljenja je prema riječima dr. Memića evidentan.

 

Struka u ovom slučaju nema puno savjeta sem izbjegavanja boravka u zagađenoj sredini.  Najčešće bolesti koje se aktiviraju u ovim zimskim danima a na čije pogoršanje bitno utiče zagađenje su Astma i akutna egziserbacija HOBP-a, pa bi stoga ovi bolesnici neophodno pred samu zimsku sezonu trebali biti podvrgnuti procesu imunizacije.