Naslovna AKTUELNO UEFA potvrdila protiv koga Zmajevi ne mogu igrati u kvalifikacijama

UEFA potvrdila protiv koga Zmajevi ne mogu igrati u kvalifikacijama

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u novembru ove godine saznat će protivnike u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

 

UEFA još nije odredila datum žrijeba, ali je na sastanku Izvršnog odbora odlučila kakav će biti format kvalifikacija.

 

Kako je i ranije najavljeno, 55 reprezentacija bit će podijeljeno u šest jakosnih grupa prema FIFA rang-listi od 18. novembra nakon što se završi grupna faza Lige nacija. Jakosne grupe od prve do pete imat će po 10 reprezentacija, a šesta grupa imat će pet reprezentacija.

 

Tako će pet kvalifikacionih grupa imati šest reprezentacija, a preostalih pet imat će po pet timova.

 

UEFA je odlučila i koje reprezentacije ne mogu završiti u istoj grupi zbog političkih razloga. To su: Srbija i Kosovo, Bosna i Hercegovina i Kosovo, Rusija i Kosovo, Rusija i Ukrajina, Španija i Gibraltar, te Armenija i Azerbajdžan.

 

UEFA će na Mundijalu imati 13 predstavnika, a direktan plasman na SP izborit će deset pobjednika grupa.

 

Preostala tri mjesta popunit će se kroz baraž u kojem bi igrali drugoplasirani timovi iz svake grupe, te dva pobjednika Lige nacija u sezoni 2020/21, a koji ne izbore direktan plasman na Mundijal. Reprezentacije u baražu, njih 12, kako je ranije najavljeno, bit će podijeljene na tri “puta”, a na svakom putu će se igrati jedna polufinalna i jedna finalna utakmica. Pobjednici finalnih duela izborit će mjesto na Svjetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru.

 

Mundijal u Kataru, na kojem će nastupiti 32 reprezentacije, počet će 21. novembra, a završit će 18. decembra 2022. godine.