Naslovna AKTUELNO Ulica Kralja Tvrtka u Lukavcu dobija novi naziv (VIDEO)

Ulica Kralja Tvrtka u Lukavcu dobija novi naziv (VIDEO)

Deset godina nakon smrti, istaknuti hirurg prof. dr. Dešo Mešić dobio je svoju ulicu u Lukavcu. Na prijedlog načelnika Edina Delića, inicijativu da ulica Kralja Tvrtka 1, koja okružuje Dom zdravlja Lukavac, tačnije od ulice 25. Novembar  kružno oko ove ustanove do izlaza na ulicu Kulina Bana, jučer je podržalo Općinsko vijeće Lukavac.

 

Tako se ovaj grad pokušao odužiti svome sugrađaninu kojeg će pamtiti kao jednog od najboljih hirurga naših prostora, humaniste i dobrotvora, sjećati se nesvakidašnje ljudske, stručne i umjetničke pojave.

 

Prof. dr. Dešo Mešić bio je član Kongresa hirurga u SAD i Američke hirurške asocijacije. Za njegovo ime se veže prva transplantacija jetre, te početak laparoskopske i staplerske hirurgije u Bosni i Hercegovini.

 

I pored svih profesionalnih i naučnih dostignuća, njegovi skromnost, dobrota, humanost i ljubav prema ljudima, prevazilazili su okvire vremena u kojem je živio i ostavili dubok trag na njegovim savremenicima koji se slažu u jednom, da je bio čovjek kojeg je bilo lako poštovati i voljeti. Posebnu empatiju imao je za svoje sugrađane.

 

DešoMešić je rođen 1957. godine u Priluku kod Živinica. Sa roditeljima od druge godine živio je u Bokavićima, gdje je završio i osnovnu školu. Medicinski fakultet u Tuzli završio je 1983. godine, a od 1984. bio je uposlenik UKC-a Tuzla.

Do doktorske disertacije na Medicinskom fakultetu u Tuzli 1994. godine stiže uz dosta rada, truda i edukacije, a neizmjernu pomoć u ratnim danima pružio je na Hirurškoj klinici u Tuzli gdje je uradio oko 3.000 operacija teške ratne hirurgije i hitnog programa.

Do prerane smrti, koja je uslijedila nakon kraće i teške bolesti 2010. godine, obavljao je dužnost načelnika Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla.

Bio je poznat i kao vrstan interpretator sevdalinki, te spotista. Njemu u čast organizuju se memorijalni turniri u malom fudbalu u Tuzli i Lukavcu, a organizovano je i nekoliko memorijalnih koncerata sevdalinki.

 

Iza njega su ostali ožalošćeni supruga Jasmina, sinovi Mirza i Amir, te roditelji Muniba i Salkan, a njihovu bol i gubitak dijeli i šira društvena zajednica koju je brojnim djelima zadužio na trajno sjećanje.

 

Stoga je imenovanje ulice u Lukavcu skromni doprinos da se ovakva ljudska veličina ne zaboravi.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović:

 

 

 

(RTV Lukavac)