Naslovna AKTUELNO Uključite se u javne konsultacije oko Prednacrta Zakona o slobodi pristupa informacijama

Uključite se u javne konsultacije oko Prednacrta Zakona o slobodi pristupa informacijama


Ministarstvo pravde BiH otvorilo je proces javnih konsultacija Prednacrt novog Zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija Bosne i Hercegovine.

 

Sve organizacije civilnog društva, uključujući i medije, kao i sva ostala zainteresirana javnost može dostaviti komentare na prednacrt Zakona.

 

Konsultacije se provodi putem plarforme e-Konsultacije. Potrebno je prvo registrovati se na platformi da biste mogli pristupiti i učestvovati na konsultacijama.

 

https://ekonsultacije.gov.ba/consultations/details/1040629

 

Javne konsultacije otvorene su do 18.03.2021.

 

Zakon o slobodi pristupa informacijama je od ključni mehanizam za djelovanje civilnog društva i otvorenu vlast u BiH. Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) u svom izvještaju za Bosnu i Hercegovini dalo je preporuku za izmjenu trenutnog Zakona o slobodnom pristupu informacijama kako bi se uskladio sa evropskim standardima transparentnosti.

 

Kompletan izvještaj za Bosnu i Hercegovinu možete pročitati na linku:

https://www.opengovpartnership.org/wp-content/uploads/2020/12/Bosnia-Herzogovina_Design_Report_2019-2021_BOS.pdf

 

Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) je globalno partnerstvo koje okuplja reformski opredijeljene predstavnike iz institucija vlasti i lidere iz civilnog društva kako bi pripremili akcione planove koji  ine institucije vlasti inkluzivnijim, prilagodljivijim i odgovornijim.