Naslovna AKTUELNO Umjesto Vlade TK pala inicijativa 15 zastupnika

Umjesto Vlade TK pala inicijativa 15 zastupnika


Inicijativu o uvrštavanju tačke dnevnog reda o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici Kantonalne skupštine predložilo je 13 zastupnika koji dolaze iz Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i dva zastupnika iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Inicijativa sa 14 glasova za, sedam protiv i 14 suzdržanih nije dobila potrebnu većinu. SDP, SBB i Naša stranka su bili suzdržani, iz PDA su bili protiv, dok su inicijativu podržali iz SDA, DF-a i SBiH.

 

Predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić kaže da je današnjim glasanjem jasno iskristalisana nova skupštinska većina u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.

“Na čelu sa PDA tu su još i SDP, Naša stranka i SBB. Jasno je definisana i opozicija u Tuzlanskom kantonu. SDP kao izborni pobjednici u ovom kantonu trebaju prestati dezavuisati javnost i ako žele glasati sa PDA neka naprave jasnu skupštinsku većinu kao stranka pobjednica u TK. Mislim da su toliko dužni građanima, to im je odgovornost”, rekao je Mešalić.

 

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Bego Gutić također je mišljenja da je glasanje o uvrštavanju inicijative za smjenu Vlade TK izdiferenciralo novu skupštinsku većinu. Nju će, prema njegovim riječima činiti PDA, SBB, Naša stranka i SDP.

 

“Čudno mi je da Klub zastupnika SDP-a nije ispoštovao svoju odluku stranačkog organa, odnosno Predsjedništva Kantonalnog odbora, da se danas na ovoj sjednici pokrene inicijativa za smjenu Vlade TK. Očito da se preko Skupštine TK i procesa formiranja vlasti prelamaju neki sukobi unutar SDP-a”, izjavio je Gutić.

 

Interesantno je da su inicijativu o uvrštavanju smjene Vlade TK na sjednicu Kantonalne skupštine prošle sedmice potpisali Sandra Imširović i Žarko Vujović iz SDP-a, a koji su danas prilikom glasanja bili suzdržani.

 

“Jutros je na sjednici Kluba zastupnika SDP-a bio prisutan i predsjednik Kantonalnog odbora stranke Enver Bijedić sa svojim potpredsjednicima i očito je da smo imali ‘zavrtanje ruku’, odnosno ubjeđivanje da se promijeni odluka”, istakao je Gutić.

 

Nakon usvajanja dnevnog reda nastavljena je peta redovna sjednica Skupštine TK.