Naslovna Istaknuto Univerzitet u Tuzli i Transkulturna psihosocijalna obrazovna fondacija potpisali memorandum u...

Univerzitet u Tuzli i Transkulturna psihosocijalna obrazovna fondacija potpisali memorandum u okviru projekta „ UNIGEM”


U Sarajevu je održana ceremonija svečanog potpisivanja memoranduma o saradnji Transkulturne psihosocijalne obrazovne fondacije sa 17 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore uz pokroviteljstvo Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.

 

 

Memorandum o saradnji je potpisan između Univerziteta u Tuzli i Transkulturne psihosocijalne obrazovne fondacije. Ovim svečanim činom je označen početak implementacije projekta Gender mainstreaminga na univerzitetima (UNIGEM), u kojem, pored Univerziteta u Tuzli, učestvuje još šesnaest visokoškolskih ustanova iz zemlje i inostranstva.

 

 

 

Njegova ekselencija Matthew Field je istaknuo važnost spremnosti univerziteta da rade na integriranju rodne ravnopravnosti u sistem visokog obrazovanja kako bi akademska i šira zajednica bila sigurno mjesto za nastavnike i nastavnice i studente i studentice.

 

 

Direktorica TPO fondacija v. prof. dr. Zilka Spahić Šiljak je naglasila važnost uspostave mehanizama za prevenciju rodno zasnovanog nasilja i promociju rodne ravnopravnosti na univerzitetima, a što bi trebalo rezultirati promjenom opće i organizacijske kulture u akademskoj zajednici.

 

 

 

Ovo je prvi korak koji smo učinili uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, a sada slijedi veliki broj aktivnosti koje ćemo provoditi u saradnji s “partnerskim univerzitetima.”