Naslovna AKTUELNO Uprava GIKIL-a : Zatvaranje fabrike nije opcija

Uprava GIKIL-a : Zatvaranje fabrike nije opcija

 

Saniranje posljedica nesreće i budući koraci koji će voditi ka očuvanju i razvoju kompanije bile su glavne teme sastanka tokom posjete Edina Delića, načelnika opštine Lukavac, kompaniji Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac.

 


Na sastanku sa članovima Uprave, kojem su prisustvovali i predstavnici Sindikata GIKIL-a, izraženo je zajedničko stanovište da zatvaranje kompanije nije opcija niti cilj bilo koje od zainteresovanih strana, nego opredjeljenje za zajednički nastup koji će voditi ka održavanju stabilnosti i razvoju, ali i podizanju stepena održavanja postrojenja na znatno veći nivo.

 

Generalni direktor GIKIL-a, Debasish Ganguly, kazao je da je nemili događaj u GIKIL-u ostavio teške posljedice kako na kompaniju, tako i na širu društvenu zajednicu, te da je opredjeljenje kompletnog rukovodstva da se napori koji su učinjeni nakon osiguranja stabilnosti poslovanja posljednjih godinu dana, put za budućnost.

 

„Ne smijemo zaboraviti da je ovo što se dogodilo, prije deset dana, nesreća nastala tokom izvođenja sanacionih radova. Svjesni smo značaja sigurnosti i, kao što ste mogli čuti, u taj aspekt ulažemo jako mnogo i kao rijetko koji imamo vlastite vatrogasne jedinice, četu za spasavanje, ambulantu, dok je lična zaštita na radu obaveza svakog uposlenika definisana aktima Društva, ali i zakonima ove zemlje“, kazao je Ganguly.

 

Međutim, u cilju sprječavanja bilo kakvog sličnog incidenta u budućnosti sa sastanka je poručeno da je potrebna podrška i nadležnih organa i institucija.

 

„S tim u vezi, predložili smo da se izradi efikasan dokument sa jasno naznačenim planom aktivnosti i koracima koje je neophodno poduzeti u kritičnim momentima, kako se ne bi ponovo dogodilo da rad nadležnih organa bude prioritet nad uspostavom normalizacije proizvodnih procesa,  a time i nad aspektom sigurnosti po radnike i lokalnu zajednicu“, kazao je Edin Delić, načelnik opštine Lukavac, te dodao da njegov cilj nije podgrijavanje atmosfere nego poziv na ozbiljnost svih, uključujući i odbijanje obnavljanja okolinske dozvole za GIKIL gdje je potrebno ući u potpuno novi proces.

 

Na poziv Uprave Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac u prostorijama kompanije danas će se održati sastanak i sa Federalnom ministricom okoliša i turizma, Editom Đapo. Sastanku će prisustvovati i načelnik Delić, te drugi predstavnici nadležnih institucija.