Naslovna AKTUELNO Uspostavljena saradnja Lukavca i Federalnog hidrometeorološkog zavoda+VIDEO

Uspostavljena saradnja Lukavca i Federalnog hidrometeorološkog zavoda+VIDEO

Potpisan je Sporazum između Općine Lukavac, koju zastupa Općinski načelnik dr.Edin Delić i Federalnog hidrometeorološkog zavoda Sarajevo, kojeg zastupa direktor Almir Bijedić.

 

Sporazumne strane, u odnosu na njihove službene dužnosti, izjavile su spremnost i namjeru da uspostave saradnju u oblasti meteorologije i hidrologije.


 

„Potpisali smo sporazum o izradi podstanice za mjerenje podzemnih voda, gdje ćemo, u svakom trenutku, znati nivo podzemnih voda u općini Lukavac na toj lokaciji, što će biti sastavni dio tog projekta. Pored toga, naš cilj je, pošto smo postali dio Evropskog centra za poplave, da uključimo i općinu Lukavac u taj prognozni model Evropskog centra za polave. Pored toga, Federalni hidrometeorološki zavod je referentni centar za kvalitetu zraka Federacije BiH, tako da je cilj da proširimo saradnju na oblasti životne sredine, hidrologije, metereologije, seizmologije i nadam se da će ovo biti početak jedne dobre saradnje“, rekao je za RTV Lukavac Almir Bijedić, direktor FHMZ.

 

Predmet sporazuma je postavljanje automatske podzemne hidrološke stanice za praćenje i osmatranje nivoa podzemnih voda u Lukavcu, u cilju pravovremene prognoze rizika od poplava u slivu rijeke Bosne, a koja bi bila postavljena u Industrijskoj zoni Lukavac.

 

„Mislim da će uspjeh ovoga miniprojekta, nije to ništa posebno senzacionalno i značajno, ali da će trasirati neke naše buduće aktivnosti. Već smo neke stvari dogovarali po pitanju monitoringa zraka i popravljanja kvalitete zraka i ja evo očekujem da Federalni zavod prepozna da je Lukavac sredina u kojoj očekujemo sa punim pravom njihov pojačan interes, imajući u vidu probleme građana“, izjavio je načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić.

 

(RTV Lukavac)