Naslovna AKTUELNO Vakcinacija u svijetu: Izrael na korak do uspjeha, Srbija uzor u regiji

Vakcinacija u svijetu: Izrael na korak do uspjeha, Srbija uzor u regiji


Već nekoliko mjeseci je prošlo od zvaničnog početka vakcinacije protiv koronavirusa u svijetu. I dok se neke zemlje svijeta, ali i regije i dalje drže iznad prosjeka, ostale zemlje poprilično kasne u procesu vakcinacije stanovništva.

 

 

 

 

 

Pandemija koronavirusa i dalje je daleko od nečega što bismo mogli nazvati procesom koji je stavljen pod kontrolu. Da bi se govorilo o uspješnom savladavanju pandemije, stručnjaci smatraju kako bi većina svjetske populacije morala biti vakcinisana.

Proces vakcinacije je već uveliko krenuo, međutim neravnomjeran položaj zemalja, neuspješno organizovanje zajedničkih mehanizama nabavke vakcina i nemar vlasti doprinijeli su različitim rezultatima u procesu vakcinacije u državama svijeta.

 

 

 

 

 

Izrael predvodi svijet i najavljuje povratak na “staro normalno”

 

 

 

 

 

Iako postoji nekoliko država u svijetu, za koje se može reći kako su u procesu vakcinacije stanovništva odmakle znatno više od drugih, Izrael je ipak država koja u ovom procesu od samog početka predstavlja uzor za sve druge zemlje. Do sada je u državi koja ima oko 9 miliona stanovnika, prema zvaničnim podacima vlasti, vakcinisano skoro pola stanovništva.

“Izrael je jednom dozom Pfizerovih vakcina imunizirao više od 45 posto od devet miliona stanovnika”, podaci su koje je navelo ministarstvo zdravlja ove zemlje.

Proces koji je već odavno nadmašio ostale države omogućio je Izraelu postepeno popuštanje mjera i vraćanje na tzv. “staro normalno”. Trgovine su počele raditi, a u pozorišta, kao i u teretane, mogu ući osobe koje imaju tzv. “zeleni pasoš” koji dokazuje da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa.

Druga zemlja u svijetu po broju vakcinisanih stanovnika su Ujedinjeni Arapski Emirati. Prema podacima ministarstva zdravstva, do sada je u ovoj državi vakcinisano više od 5,5 miliona stanovnika što predstavlja više od pola ukupnog stanovništva ove zemlje. U ovoj zemlji, dostupne su vakcine kompanija Pfizer, Sinovac, AstraZeneca te Sputnik V.

Treća zemlja u svijetu po broju vakcinisanog stanovništva jeste Velika Britanija. Premijer Velike Britanije Boris Johnson je u obraćanju naciji u nedjelju izjavio kako je više od 17 miliona ljudi primilo jednu dozu vakcine u ovoj državi, što predstavlja trećinu odrasle populacije.

Iako je Velika Britanija i dalje daleko od ponovnog otvaranja ekonomije, Johnson je najavio postepeno ublažavanje mjera. Prva od tih mjera jeste otvaranje škola koje bi trebale početi raditi 8. marta.

 

 

 

 

 

Evropska unija i “rat” za vakcine

 

 

 

 

 

Za razliku od Velike Britanije, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, države Evropske unije ne mogu se pohvaliti najboljom organizacijom procesa vakcinacije.

Brojni problemi koji su se prije svega manifestovali problemima u distribuciji Pfizerovih vakcina i spornim ugovorima između EU i AstraZenece, doveli su do toga da se zemlje Evropske unije nalaze daleko ispod ostalih zemalja na listi.

U Evropskoj uniji najveću stopu vakcinacije trenutno imaju skandinavske zemlje te Malta. Slijede ih Poljska, Slovačka i Mađarska. Međutim, navedene države su i dalje daleko ispod nivoa vakcinisanog stanovništva, koji bi mogao omogućiti značajnije relaksiranje mjera.

 

 

 

 

 

SAD, Rusija i Kina i dalje na početku

 

 

 

 

 

Velike sile poput Rusije, Kine, i SAD-a, uprkos osiguranim sredstvima za vakcinaciju stanovništva, i dalje u ovom procesu imaju prosječne rezultate, najviše zbog broja populacije. U trci između globalnih sila prednjači SAD, gdje je do sada vakcinisano 12 posto stanovništva bar jednom dozom vakcine.

Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice vakcinisale prosječno 1,7 miliona stanovnika dnevno, a najveći broj vakcinisanih trenutno je na Aljasci.

Rusija, s druge strane, iako ovih dana najavljuje puštanje i treće domaće vakcine, za sada poprilično zaostaje za drugim državama. Prema podacima, nešto više više od 2 posto stanovnika do sada je vakcinisano u ovoj državi. Nadležne službe su naglasile kako će mjere i restrikcije u Rusiji potrajati sve dok broj vakcinisanog stanovništva ne pređe 68 miliona stanovnika.

Kina je do sada vakcinisala oko 3 posto stanovnika. Trenutno prioritet u vakcinaciji imaju zdravstveni radnici, kao i radnici koji rade u transportu. Kako su navele vlasti ove zemlje, osim što brojnost populacije trenutno onemogućava bržu provedu vakcinacije, problem je i sama proizvodnja kineskog Sinovaca.

Kako tvrde kineske vlasti, kineska vakcina ima znatno drugačiji način proizvodnje u odnosu na vakcine kompanija Moderna i Pfizer te se zbog toga trenutno u ponudi nalazi i mnogo manji broj vakcina na kineskom tržištu.

 

 

 

 

 

Regija: Srbija broj 1, BiH od COVAX-a do kolapsa

 

 

 

 

 

Građanima BiH je vjerovatno najazanimljivi dio svijeta za analizu područje zemalja bivše Jugoslavije. Iako je način funkcionisanja zemalja od Vardara pa do Triglava u dosta stvari sličan, proces vakcinacije neke je države izbacio u prvi plan, dok je druge gurnuo na samo dno.

Regionalni broj 1 kada je riječ o broju vakcinisanog stanovništva jeste Srbija. Uspješni pregovori, znatno prodornija diplomatija, omogućila je Srbiji da se u ovom procesu vakcinacije trenutno nađe ne samo u balkanskom, već i u evropskom i svjetskom vrhu.

Do danas, broj vakcinisanog stanovništva u Srbiji, prema podacima koje je iznijela ministrica zdravstva Darija Kisić Tepavčević, iznosi 1.200.000 stanovnika , s tim što je u potpunosti (obje doze op.a.) vakcinisano nešto više od 420.000.

S obzirom na tromost COVAX sistema, vlasti Srbije na vrijeme su se okrenule i tzv. alternativnim tržištima.

“Srbija je od 24. decembra naručila ukupno 12.332.000 doza vakcina. Taj broj obuhvata 4 miliona doza Pfizerovih vakcina, 4 miliona doza Sinovac vakcina, nešto manje od 2 miliona Sputnik V, 1 milion doza AstraZenecinih vakcina te ostatak iz COVAX sistema”, rekla je u izjavi za RTL Darija Kisić Tepavčević.

Upravo ovih dana u Srbiju su stigle i pošiljke 150.000 doza AstraZenecine vakcine iz Indije i Velike Britanije, kao i 50.000 doza vakcine Sputnik V.

“Za ovo je bilo potrebno mnogo truda, ali uspjeli smo zahvaljujući našim prijateljima. Ja sam molio i Borisa Johnsona i neke druge ljude, da ne otkrivam baš sve, hvala im na podršci i što su željeli da nas čuju i hvala na pažnji koju su posvetili maloj Srbiji”, rekao je Vučić tokom preuzimanja pošiljke.

Od ostalih zemalja u regiji, trenutno se na drugom i trećem mjestu po broju vakcinisanih nalaze Hrvatska, odnosno Slovenija, koje se kao i druge zemlje EU trenutno suočavaju s manjim ili većim problemima u nabavci dovoljnog broja vakcina.

Za razliku od Srbije, Hrvatska još uvijek nije odobrila hitni uvoz kineskih, kao ni ruskih vakcina protiv koronavirusa. Također, vlasti u Hrvatskoj su se suočile s velikim pritiskom javnosti nakon što se otkrilo da su pojedini ljekari, ali i članovi kriznih štabova, mimo reda i predviđenih procedura vakcinisali članove svojih porodica.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je do sada vakcinisano nešto više od 65.000 osoba, a u ovoj sedmici vlasti Hrvatske su najavile masovnu vakcinaciju u Zagrebu, kao i dolazak novih 23.400 doza Pfizerovih vakcina, 16.800 doza Moderninih i 52.658 doza AstraZenecinih vakcina.

Slična situacija je i u Sloveniji gdje je nešto više od 49.000 osoba dobilo obje doze vakcine.

Crna Gora je također 20. februara počela vakcinaciju stanovnika, a prvih 2.000 doza ruske vakcine Sputnik V stiglo je kao dio donacije iz Srbije. Pored toga, crnogorske vlasti su najavile kako će do kraja februara doći i 30.000 vakcina kineske proizvodnje.

I dok ostale zemlje u regiji već uveliko vakcinišu svoje stanovništvo ili su ovih dana počele vakcinaciju, Bosna i Hercegovina i dalje se nalazi u statusu quo.

 

 

 

 

 

Prije nekoliko dana Klix.ba je kontaktirao Ministarstvo civilnih poslova, koje je tom prilikom izjavilo kako i dalje ne zna kada bi vakcine putem COVAX sistema trebale doći u Bosnu i Hercegovinu.

Do sada su u BiH došle samo određene doze Sputnik V vakcina, kojima bi se trebali imunizirati zdravstveni radnici u Republici Srpskoj.

 

Ostatak građana, ukoliko je suditi prema ponašanju vlasti, i dalje će čekati na početak vakcinacije. I dok se nadležnosti u BiH prebacuju s viših nivoa na niže i obratno, Bosna i Hercegovina postala je jedna od zemalja na svijetu koja uopće nije počela proces vakcinacije. Na taj način pridružili smo se brojnim afričkim zemljama koje se ovih dana suočavaju sa sličnim problemima.