Naslovna AKTUELNO Vanredna press konferencija Tužilaštva Tuzlanskog kantona povodom stanja u GIKIL-u

Vanredna press konferencija Tužilaštva Tuzlanskog kantona povodom stanja u GIKIL-uU Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona danas je održana press konferencija, a povodom dva događaja u Global Ispat koksnoj industriji ( GIKIL)  Lukavac iz maja i avgusta 2018. godine, kada je došlo do  izlijevanja katrana,  amonijačne vode i drugih opasnih  materija u rijeku Spreču, kada je u oba slučaja došlo do onečišćenja okoliša.

 

Na konferenciji su se obratili  glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić, te šefica istražnog tima tužilaca koji rade na predmetima zagađenja okoliša na području TK Jasmina Mujezinović.

 

– Naši ljudi su otišli tamo, nisu se libili, a to što su vidjeli to je strašno, kao druga planeta. Hodaju radnici sa mlijekom u ruci, bez minimuma zaštite. Ne možete da dišete od amonijaka i štetnih isparavanja. Tužiteljice su se vratile promukle, a sve zbog tog isparavanja, kazao je glavni kantonalni tuilac Tomislav Ljubić tokom današnje vanredne press konferencije.

 

Obimnija istraga tužilaštva je krenula još krajem 2017. godine, kada je formirano nekoliko predmeta vezanih za zagađenje okoliša na području TK. U januaru 2018. godine je formiran i poseban tim tužilaca i istražitelja MUP-a TK, koji su upravo GIKIL ocijenili kao najvećim zagađivačem na ovom kantonu. Posljednji incident, koji je rezultirao povrjeđivanjem najmanje tri osobe i izljevanjem amonijačne kiseline u Spreču, doveo je do prebacivanja fokusa na ovu fabriku.

 

U nastavku možete mogledati kompletan snimak vanredne press  konferencije Tužilaštva TK-a.