Naslovna AKTUELNO Veterinari pozivaju na odgovoran odnos pri izboru i klanju kurbana (VIDEO)

Veterinari pozivaju na odgovoran odnos pri izboru i klanju kurbana (VIDEO)

Muslimani će krajem ovog mjeseca dočekati Kurban bajram za koji se usko vežu i obredi klanja kurbana. Akcija nabavke kurbana je u toku, a o sigurnosnim aspektima i provjeri zdravstvenog stanja životinja razgovarali smo sa nadležnima u Veterinarskoj stanici Lukavac.

 

Ove godine situacija će biti dosta drugačija zbog trenutnih epidemioloških prilika. Iako nema bojazni da se sa domaće životinje putem mesa prenese koronavirus, veću opasnost prestavljaju masovna okupljanja prilikom izvršenja ovog vjerskog čina, na što su upozorili i iz Veterinarske stanice Lukavac.

 

Najveća opasnost kada je u pitanju nabavka i klanje kurbana vreba u obolijevanju životinja od bruceloze. Direktor Veterinarske stanice Lukavac Elvedin Tokić, kazao da je najsigurniji način provjere bruceloze uzorkovanje krvi koje svakodnevno provode u ovoj veterinarskoj stanici.

 

Najvećem riziku izloženi su oni koji su u direktnom kontaktu sa zaraženom životinjom, stoga i jeste najsigurniji način nabavke kurbana, životinje koje su prošle veterinarsku kontrolu i koje su podvrgnute analizama.

 

Proces testiranja ne košta mnogo u odnosu na sigurnost koja se dobija nakon izvršene analize, a cijena istog ostala je na nivou prošlogodišnje. Iz Veterinarske stanice Lukavac poručuju da klanje kurbana uz poštivanje propisa o zdravstvenoj ispravnosti životinje trebalo bi da prati  i ispunjenje minimalno sanitarnih uslova,  a posebne preporuke svakako su i epidemiološke mjere koje treba staviti u prvi plan.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović:

 

 

 

(RTV Lukavac)