Naslovna AKTUELNO Vijeće ministara BiH ispunilo samo jedno obećanje za godinu mandata

Vijeće ministara BiH ispunilo samo jedno obećanje za godinu mandata

Rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti na nivou BiH, koje je provela inicijativa Istinomjer, za prvu godinu mandata pokazuju da je Vijeće ministara BiH ispunilo tek jedno od 198 obećanja.

 

 


 

 

 

U progresu je ispunjavanje pet obećanja, započet je rad na ispunjavanju njih 66, dok je jedno obećanje ocijenjeno kao zaustavljeno.

 

 

 

 

 

“Najveći broj datih obećanja zabilježen je u oblasti ekonomije (83), a tokom prve godine mandata Vijeća ministara BiH vršene su aktivnosti na ispunjavanju njih 21, dok nije bilo napretka na ispunjavanju čak 61 obećanja, te su ona dobila ocjenu nije započeto. U ovoj oblasti zaustavljeno je obećanje DF-a o otvaranju novih radnih mjesta, s obzirom na to da je, usljed pandemije COVID-19, nakon višemjesečnog rasta, došlo do pada zaposlenosti u cijeloj zemlji”, poručili su.

 

 

 

 

 

 

Među započetim obećanjima u ovoj oblasti našla su se ona o gradnji Koridora Vc, povećanju prosječnih plata, usvajanju strateških dokumenata, ali i o investicijama u infrastrukturu.

 

 

 

 

 

“U oblasti državnog uređenja dato je ukupno 43 obećanja, od kojih je u prvoj godini mandata rad započet na 20, dok je jedno obećanje ocijenjeno kao ispunjeno. Aktivnosti na preostala 22 obećanja nisu započete. Ispunjeno obećanje odnosi se na implementaciju Političkog sporazuma za Grad Mostar, Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH-Grad Mostar-MODEL B i Statuta Grada Mostara, kojim su stranke potpisnice usaglasile model Izbornog zakona BiH, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po gradskim područjima, kao i izmjene Statuta Grada Mostara”, saopćili su.

 

 

 

 

 

Druga obećanja na kojima su provođene aktivnosti tokom prve godine mandata u ovoj oblasti odnose se na reformu javne uprave i ocijenjena su kao započeta zbog napretka koji je ostvaren usaglašavanjem Akcionog plana za reformu javne uprave.

 

 

 

 

 

U oblasti vanjske politike Istinomjer prati ukupno 36 obećanja koje su dale političke partije koje su dio trenutne vladajuće većine. Na njih 16 nisu zabilježene bitne aktivnosti na njihovom ispunjavanju, a 15 obećanja Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti na njihovom ispunjenju.

 

 

 

 

 

 

“Uzimajući u obzir pomenute rezultate, može se zaključiti da je Vijeće ministara BiH za godinu uradilo veoma malo na ispunjavanju datih obećanja partija koje su ga i formirale, pa tako tek 3% datih obećanja ima veliku vjerovatnoću da će biti ispunjeno do kraja mandata 2022. godine. Najveći broj obećanja, njih 64%, ima malu vjerovatnoću da će biti ispunjeno do kraja mandata”, istakli su.