Naslovna AKTUELNO Vlada Federacije BiH: Roditelji sa djecom do deset godina mogu ostati kod...

Vlada Federacije BiH: Roditelji sa djecom do deset godina mogu ostati kod kuće

U Federaciji Bosne i Hercegovine proglašeno je stanje nesreće, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade FBiH. Roditelji sa djecom do deset godina mogu ostati kod kuće, jedna je od odluka Vlade Federacije.

 

”Četvero zaraženih od korona virus je trenutno u FBiH, 20 je u RS-u, dok su dvije hiljade osoba pod nadzorom. Vlada FBiH je proglasila nesreće uzrokovano pojavom korona virusom. U FBiH zakonski ne postoji vanredno stanje, moguće je proglasiti samo stanje nesreće. Ovo je adekvatna kategorija i omogućava sve poteze koje su potrebne u ovakvoj situaciji. Donesena je odluka kojom Vlada propisuje zadržavanje cijena od petog marta. Vlada će u narednom periodu povući poteze vezano za formiranje garancijskog fonda kako bi se održala likvidnost,” rekao Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH.


 

Sjednicu je sazvao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a na nju su, uz članove Federalne vlade, pozvani premijeri svih deset kantona u Federaciji BiH, te čelnici Udruženja poslodavaca FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH, Privredne komore FBiH, Porezne uprave FBiH, Federalne uprave policije, Federalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Federalne direkcije robnih rezervi, Crvenog krsta/križa FBiH i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.