Naslovna AKTUELNO Vlada TK nije prihvatila izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja TK

Vlada TK nije prihvatila izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja TK

Vlada nije prihvatila Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za period januar-septembar ove godine. Nekoliko je razloga zbog kojih Izvještaj nije prihvaćen.

 

Tako je u Izvještaju, između ostalog, navedeno da stručna služba Zavoda zdravstvenog osiguranja ima više različitih komisija. Neki članovi komisija se sastaju svakodnevno u zgradi Zavoda, neki na terenu, a neki se ne sastaju nikako. Jedna od terenskih je i Komisija za ispitivanje propisivačke politike lijekova.


 

– Ustanovljeno je da otprilike, sad iz kojih razloga, ta komisija obilazi jedne te iste zdravstvene ustanove. Prije svega, to su javne zdrvastvene ustanove primarnog tipa, dakle, domovi zdravlja – navodi Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

 

Sredstva iz suficita predviđena za dijagnostiku oka, za provođenje rane dijagnostike, zatim za testove za HIV nisu utrošena, niti su potpisani ugovori u devetomjesečnom periodu.

 

– Ono na što trebamo obratiti pažnju je preventiva. U ovom periodu, za prvih devet mjeseci, preventivni programi nisu sprovedeni i nisu potpisani ovakvi ugovori. Bilo je problema vezanih i za javnu nabavku – kazala je ministrica Čolić.

 

 

Još jedna stvar, kaže ministrica, bila je sporna, a to je prebacivanje sredstava iz tekuće rezerve na javne zdravstvene ustanove koje su vršene na način na koji su vršene. Direktor ističe da je uz saglasnost tadašnjeg ministra, početkom godine došlo do prebacivanja nedostajućih sredstava iz tekuće rezerve Domu zdravlja Tuzla.