Naslovna AKTUELNO Vlada TK: Pomoć roditeljstvu u TK

Vlada TK: Pomoć roditeljstvu u TK

Vlada Tuzlanskog kantona na je redovnoj sjednici u petak donijela Odluku kojom se utvrđuje visina naknade za izdržavanje hranjenika u tradicionalnom hraniteljstvu u iznosu od 34,75 % prosječne plate u Federaciji BiH za prvih deset mjeseci 2019. godine odnosno 321.00 KM.

 

Vlada je također utvrdila jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u visini od 20% prosječne plaće na Tuzlanskom kantonu za prvih deset mjeseci 2019. godine u iznosu od 166 KM. Ovo pravo iz mogu ostvariti porodice čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2019. godine.


 

Vlada je utvrdila i iznos novčane pomoći na ime prehrane djeteta do šest mjeseci za nezaposlene majke porodilje čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2019. godine, u visini od 83,00 KM mjesečno po djetetu. Pomoć će biti isplaćivana u trajanju od maksimalno šest mjeseci, a zahtjev za ostvarivanje prava se može podnijeti najkasnije do jedne godine starosti djeteta.

 

Vlada TK donijela je Odluku kojom utvrđuje iznos dječijeg dodatka za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 7% prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2019. godine, u visini od 25,00 KM po jednom djetetu mjesečno, izuzimajući porodice sa troje i više djece za koje se dječiji dodatak utvrđuje u visini od 42,00 KM mjesečno po svakom djetetu iz te porodice.

 

Vlada je utvrdila visinu naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe u iznosu od 1,00 KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi.