Naslovna AKTUELNO Vozači oprez: “Prvačići” na putu

Vozači oprez: “Prvačići” na putu


Počela je nova školska godina, što znači da je trenutno na cestama na našoj općini dosta mališana, među njima i 335 prvačića koji prvi put sjedaju u školske klupe.

 

Prvačići kao i svi ostali učenici će u velikom broju na putu do i od škole biti svakodnevni sudionici u prometu – zato upozoravanja na oprez nikada nije dosta.

 

Sa početkom nove školske godine, počinje i pojačana briga za bezbjednost učenika prilikom dolaska i odlaska u školu. I ove godine, kao i svake prethodne, pripadnici MUP-a TK osigurali su patrole u blizini osnovnih i srednjih škola koje imaju zadatak da regulišu saobraćaj i pojačaju bezbjednost školaraca.

 

Cilj je kako kažu iz MUP-a TK da se pored represivnih metoda koje poduzimaju i preventivno djeluje na počionioce krivičnih djela. Akcija će trajati cijeli mjesec septembar. Policijske patrole će biti u popodnevnim i jutarnjim satima, odnosno kad su smjene djece u školi.

 

Ono što je zanimljivo je da ćemo pored uniformisane policije u blizini osnovnih i srednjih škola imati kolege iz kriminalističke policije koji će imati zadatak da spriječe eventualni pristup kriminalno aktivnim licima u blizinu škola.

 

Prema riječima Nenada Bošnjaka, pomoćnika komandira  za saobraćaj ovu akciju provodi i PU Lukavac u cilju zaštite najmlađih učesnika u saobraćaju.

 

Što se tiče sigurnosti u saobraćaju na području našeg Kantona, po posljednjim izvještajima i nije zadovoljavajuće. Broj saobraćajnih nesreća u prvoj polovini ove godine povećan je za 7,6%, a uporedo ovu pojavu pratilo je i povećanje lica koja su vozila u alkoholiziranom stanje za 29%, što znači da je 1245 vozača koji su evidentirani motornim vozilima upravljalo pod utjecajem alkohola, realna slika mnogo je gora.

 

Pravila se nisu poštovala ni kada je u pitanju sigurnosni pojas, korištenje mobitela, kao i vožnja bez odgovarajuće vozačke dozvole kao i pod mjerama zabrane.

 

U ovakvim uslovima opasnost prijeti svima, a najugroženiji su upravo najmlađi. U ovu statistiku uklapaju se i podaci PU Lukavac