Naslovna AKTUELNO Vozila iz BiH više ne trebaju zeleni karton pri putovanju u zemlje...

Vozila iz BiH više ne trebaju zeleni karton pri putovanju u zemlje EU

Vlasnici motornih vozila iz Bosne i Hercegovine mogu putovati bez kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC), od strane nadležnih organa u zemlje EU, Švajcarke, Andore, Islanda, Norveške i Srbije.

 

Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterija i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica  tzv. Podsistema registarske oznake.

 

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa: EU, Švajcarske  (i Lihtenštajn), Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1358 od 28.09.2020.godine, o primjeni Direktive br. 2009/103/EZ Evropskog parlamenta i Vijeća vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od  19.10.2020.godine,  putuju u navedene zemlje bez kontrole postojanja zelene / bijele  karte  (IMIC) od strane nadležnih organa navedenih zemalja.

 

Ovo praktično znači da zvanični organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih gore navedenih zemalja, prestaju sa obavezom kontrole postojanja zelene / bijele karte (IMIC-a), kao dokaza o postojanju osiguranja od odgovornosti  za štete pričinjanje trećima, za sva vozila sa BIH registarskim oznakama.

 

Na ovaj način se vozila iz BiH u svemu izjednačavaju sa vozilima iz EU, Švajcarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije, što se može smatrati dostizanjem najviših standarda kada je korištenje motornih vozila u Evropi u pitanju.