Naslovna AKTUELNO Vraćanje bioprečistača u OŠ Prokosovići

Vraćanje bioprečistača u OŠ Prokosovići

U toku su aktivnosti na vraćanju u funkciju bioprečistača otpadnih voda kod Osnovne škole Prokosovići a koje su pokrenute zahvaljujući Centru za ekologiju i energiju Tuzla i direktorici Džemili Agić.

 

Centar za ekologiju i energiju Tuzla je bosanskohercegovačka nevladina organizacija koja edukativnim i praktičnim radom u saradnji sa svim nivoima društva i uz ulaganje u ljudske resurse podstiče održivi razvoj u oblasti zaštite i unaprjeđenja okoliša. 

U aktivnostima su, pored volontera CEE Tuzla, učešće uzeli i mještani MZ Prokosovići, uposlenici OŠ Prokosovići i Udruženje žena Prokosovići.

 

Naime, projekat izgradnje bioprečistača otpadnih voda na ovoj lokaciji realiziran je prije 11 godina i došlo je vrijeme da se izvedu neophodni radovi kako bi se bioprečistač vratio u funkciju.

 

“Centar za ekologiju i energiju Tuzla je prije jedanaest godina, u saradnji sa Mjesnom zajednicom i Općinom Lukavac, napravio prečistač otpadnih voda, prvi u Bosni i Hercegovini zemljano-biljni prečišćivač. Nakon 11 godina potrebno je napraviti njegovo renoviranje, uređenje, popravku onoga što je dotrajalo i ponovo mu omogućiti da kvalitetno radi narednih 10 godina. Moram istaći da, iz određenih razloga, škola nije vršila redovno održavanje pa je došlo do smetnji u radu. Mi smo dolazili da obiđemo projekat koji je davno završen i vidjeli smo da ima poteškoća i onda smo istražili, analizirali kako ga možemo renovirati i ponovo postaviti u prvobitno stanje da vrši kvalitetno prečišćavanje otpadnih voda, kazala je ovom prilikom direktorica CEE Tuzla Džemila Agić.