Naslovna Istaknuto Za 50 godina stanovništvo u BiH će se smanjiti za više od...

Za 50 godina stanovništvo u BiH će se smanjiti za više od 50 posto ukoliko se nastave sadašnji demografski trendovi


Statistički podaci, zaključno sa septembrom 2020. godine, koje objavljuje Agencija za statistiku BiH, pokazaju da je broj živorođenih u BiH iznosio 19.378, a broj umrlih osoba, očekivano, veći je od broja živorođenih i dosegnuo je brojku od gotovo 28.000.

 

 

Kao rezultat, prirodni prirast ima negativni predznak, tako da je iznosio više od 8.500. Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) u BiH, u suradnji s državnom i dvjema entitetskim agencijama za statistiku, krajem 2020. procijenio je da će sadašnji demografski trendovi dovesti do smanjenja ukupnog stanovništva za više od 50 posto, do 2070. godine.

 

 

Kako piše Večernji list, nakon Drugog svjetskog rata u BiH nastupio je tzv. baby-bum, gdje je broj novorođenih rastao i više od 110.000 beba godišnje (što je četiri puta više novorođenih nego danas), nakon čega je u konstantnom padu sve do 1991., kad je broj novorođenih iznosio oko 66.000 beba godišnje, što je za dva puta više nego 2018.

 

 

Jasno je da će se ogromna razlika u broju “starijih” i novijih generacija u bliskoj budućnosti odraziti na depopulaciju stanovništva. Imajući u vidu da je u BiH 1997. rođeno 48.300 beba te da je 2018. na području čitave države rođeno 28.600 beba, da se zaključiti da je u danom razdoblju došlo do pada od 20.000 novorođenih godišnje ili 40%, piše Večernji list.

 

 

Drugi problem svakako je i odliv stanovništva, naročito mlađih generacija.

 

 

Iseljavanje iz BiH posljednjih godina i dalje je nerješiv problem za bh. vlasti. Posljedica je mnogo, a one prave tek će se osjetiti u idućim godinama. Ono što naročito zabrinjava jeste da ova država gubi svoj najveći potencijal – mlade ljude.

 

 

BiH je od 2013. do 2019. napustilo 530.000 stanovnika. Podaci su to iz ankete o radnoj snazi, koju objavljuje Agencija za statistiku BiH, i Unije za održivi povratak i integracije u BiH. Osim toga što odlaze iz države, mnogi građani odriču se bh. državljanstva.

 

 

Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je praktički zaustavila putovanja u svijetu, trend odricanja državljanstva BiH nastavljen je i prošle godine jer je 3.138 osoba ispisano iz knjige državljana BiH, prenosi Večernji list.

 

 

Prema neslužbenim informacijama, od rata do sada državljanstva BiH odreklo se više od 90.000 osoba, a kako smatraju stručnjaci, gotovo je sigurno da će taj trend biti i nastavljen jer će velika većina onih koji su otišli u proteklih nekoliko godina, čim steknu uvjete, tražiti državljanstvo zemlje u koju su otišli i na taj način odreći se bh. državljanstva.