Naslovna AKTUELNO Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH za liječenja u inostranstvu lani odobrio 22 miliona...

Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH za liječenja u inostranstvu lani odobrio 22 miliona KM


V.d.direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH Vlatka Martinović za medije kaže da je dezinformacija u javnosti da se oboljeli u inostranstvu liječe isključivo donacijama, kao što je dezinformacija i da se za to ne uplaćuju značajna novčana sredstva Zavoda.

“Radi pravilnog informiranja javnosti, i sprječavanja eventualnih zloupotreba, želim da informiram građane a prvenstveno pacijente o njihovim pravima na liječenje u inostranstvu o trošku Zavoda. Nažalost, sve češće svjedočimo apelima i prikupljanju novca za liječenje najtežih oboljenja, a malo ko zna da sve te troškove Zavod plati“, ističe dr. Martinović, te dodaje:

 

“Imali smo primjera velikih akcija za prikupljanje sredstava za liječenje pacijenata, a na kraju smo mi platili cjelokupne iznose liječenja. Da Zavod plaća troškove liječenja za pojedina oboljenja svjesno se šuti i govori se samo o prikupljanju sredstava”.

 

Ona pojašnjava da Zavod snosi cjelokupne troškove liječenja u inostranstvu, kao i troškove putovanja, smještaja i dnevnica za pacijenta, pratioca i eventualnog donora sukladno Pravilniku o upućivanju pacijenata na liječenje u inozemstvo.

 

Tako je u 2018 godini Zavod donio rješenja za 657 prijedloga kliničkih zdravstvenih ustanova, za liječenje u inostranstvu, gdje će troškovi izositi oko 22 miliona KM.