Naslovna AKTUELNO Zbog bojazni od koronavirusa građanima TK dostupan dežurni telefon

Zbog bojazni od koronavirusa građanima TK dostupan dežurni telefon

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić održala je sastanak sa predstavnicima kriznih štabova gradova/općina sa područja Tuzlanskog kantona. Zbog globalne brzo razvijajuće epidemiološke situacije koja se odnosi na epidemiju nove koronavirusne bolesti 2019. (COVID-19) definisane su aktivnosti koje će obezbijediti poduzimanje pravovremenih i adekvatnih mjera i postupaka za sprečavanje pojave i širenja infekcije virusom.

 

Kako bi građani Tuzlanskog kantona mogli dobiti pravovremene potrebne informacije vezane za ovu tematiku Krizni štab Ministarstva zdravstva TK organizovao je 24 – satnu otvorenu telefonsku liniju. Broj telefona je 062/82 83 98.


 

Na sastanku su razmijenjene informacije o dosadašnjim poduzetim aktivnostima od strane Kantonalnog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, kao i  kriznih štabova gradova/općina. Na osnovu tehničkog izvještaja od strane Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a u cilju poduzimanja pravovremenih i adekvatnih mjera i postupaka za sprečavanje pojave i širenja infekcije virusom, date su i preporuke za javno – zdravstveno upravljanje osobama u svim zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona.

 

Ovom je prilikom naloženo da općine/ gradovi, koji još nisu formirali krizne štabove,  trebaju to učinigi što prije, radi lakše i učinkovitije koordinacije svih aktivnosti.

 

Dogovoren je i način koordinacije za postupanje nadležnih institucija u Tuzlanskom kantonu u cilju poduzimanja mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti u svjetlu globalne krize vezane za pojavu novog korona virusa, a u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Sveukupni cilj je adekvatna pripravnost i plan odgovora u praćenju i zaustavljanju transmisije i zaustavljanja uticaja eventualne epidemije u Tuzlanskom kantonu i BiH.