Naslovna AKTUELNO Značaj Sajma LIST potvrdile Vlada FBiH i Vlada TK (FOTO)

Značaj Sajma LIST potvrdile Vlada FBiH i Vlada TK (FOTO)Ovogodišnji 16. Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2018 programski je bogatiji od svih dosadašnjih, te je posebno karakterističan po velikom broju dodatnih poslovnih, edukativnih, sportskih i zabavnih sadržaja.

 

Unaprijeđenju sajamske ponude doprinijela je podrška koju su pružili Vlada TK i Vlada Federacije BiH, posebno nakon što je Sajam LIST proglašen manifestacijom od opšteg interesa za Tuzlanski kanton.

 

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo istaknula je da je ovaj sajam značajan ne samo za promociju Lukavca i TK, nego i cijele BiH. Tokom tri sajamska dana, potcrtala je, Lukavac će biti centar cijele regije.

 

Smatra da je veoma važno da se ovaj sajam održava u Lukavcu, koji ima puno potencijala za turizam i koji je industrijski grad. Stoga je, kazala je, potrebno razgovarati o ekologiji i načinima transformiranja industrije, koja bi više doprinijela razvoju turizma u ovom gradu.

 

Đapo je naglasila također da je Vlada FBiH prepoznala turizam kao razvojnu granu, te da FBiH ima potencijala za razvoj turizma. Sve što se uloži u ovu oblast vraća se dvostruko, a pored toga turizam može da zapošljava “slabe” kategorije društva.

 

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK Mirsad Gluhić ocijenio je da ovaj sajam ima veliki značaj za TK, navodeći da je taj sajam kantonalna vlada uvrstila u menifestacije od značaja za TK te da je taj kanton najbogatiji kada je u pitanju organizovanje sajamskih manifestacija u FBiH.

 

Mišljenja je da je posebno značajno što se održava u Lukavcu, a osvrnuo se i na posljednji ekološki incident u tom gradu, izrazivši nadu da će “struka riješiti ovaj problem, a i ovaj sajam će ublažiti ekološke posljedice”.

 

Na Sajmu LIST 2018 predstavilo se 157 izlagača iz 10 zemalja.

 

(RTV Lukavac)