Naslovna AKTUELNO Znate li šta od hrane i pića smijete ponijeti u Hrvatsku ili...

Znate li šta od hrane i pića smijete ponijeti u Hrvatsku ili Crnu GoruAko ste planirali da na moru malo roštiljate, te ponesete nekoliko kilograma mesa za ovu aktivnost, bilo bi dobro da odustanete, posebno ukoliko odlazite na more u Hrvatsku, jer ova zemlja, članice Evropske unije ne dozvoljava unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju, dok su ostali prehrabreni proizvodi uglavnom dozvoljeni u ograničenim količinama.

 

Ukoliko se spremate za ljetovanje u Hrvatskoj biće vam dozvoljeno da u svom prtljagu imate: 5 kilograma svježeg voća i povrća, hljeb, keks, čokoladu i ostale konditorske proizvode, 2 kilograma mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, 5 litara vina, 16 litara piva, 2 litra alkoholnog pića.

Ljetovanje u Crnoj Gori

 

Tokom ljetovanja na crnogrskom primorju moraćete da na datoj turističkoj destinaciji osigurate meso i mlijeko, dok će vam sa druge strane biti dozvoljeno da iz svoje zemlje donesete slatkiše, tjestenine i ostale nekvarljive proizvode.

 

Moći ćete da ponesete: 5 kilograma svježeg voća i povrća (osim krompira), kilogram sušenog voća, povrća, sušenih gljiva, sirove kafe, kakaoa, čajeva, litar žestokog pića u originalnoj ambalaži, 5 litara flaširane vode, 5 litara sokova i ostalog bezalkoholnog pića, kilogram konzervirane hrane.

 

Unos alkohola i duhana na morske destinacije:

 

U vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno je od duhanskih prerađevina nositi: 200 cigareta ili 100 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili 50 cigara ili 250 grama duhana za pušenje.

 

U drumskom saobraćaju dozvoljeno je od duhanskih prerađevina nositi: 40 cigareta ili 20 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili 10 cigara ili 50 grama duhana za pušenje.

 

Osoba starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu prenijeti: 1 litar alkoholnog pića sa udjelom alkohola većim od 22%, ili 2 litra alkoholnog pića sa udjelom alkohola manjim od 22%, ili 4 litra vina, ili 12 litara piva.

 

Lijekovi

 

Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepis historije bolesti, potvrda ljekara).