Naslovna Vijesti Aktivnosti lukavačkog Udruženja Aer Aqua Terra

Aktivnosti lukavačkog Udruženja Aer Aqua Terra

Jedno od najaktivnijih udruženja kako na području naše općine tako i šire, Udruženje za zaštitu prirode i okoline Aer Aqua Terra svoje  ambiciozno nastavlja i u ovoj godini.

U proteklom periodu ovo Udruženje je između ostaloga uradilo nkoliko analizu u vezi probelmatike rješavanj pitke vode u Lukavcu i prigradskim naseljima. Na osnovu svoga rada i analize ponudili su određena rješenja.

Kako ističu iz Udruženja  rade i na iznalaženju rješenja za sanaciju divlje Deponije u naselju Huskići. Dvije firme koje su se ponudile da dijelom izvrše sanaciju deponije su kompanija Sisecam soda Lukavac i firma  Bento produkt iz Banjaluke.


Pored pomenutog ovo Udruženje realizuje projekat odobren o 0d strane ministarstva okoliša a u pitanju je izrada za studije raspodjele teških metala u sedimentu jezera Modrac.

Po prvi puta u  jezeru Modrac ove godine bit će urađena analiza teških metala u sedimentu jezera Modrac. Kako ističu iz Udruženja Aer Aqua Terra  lukavačka firma TQM izrazila je spremnost da pomogne u projektu tako da  će ova firma uraditi potrebne analize.Nakon što rezultati analize budu gotovi javnosti će biti prezentirani podaci o prisustvu teških metala u sedimentu jezera Modrac.