Naslovna Istaknuto Argnetina: Nacija plače za velikim Maradonom!

Argnetina: Nacija plače za velikim Maradonom!


Nogometni navijači širom Argentine, ali i brojni u italijanskom Napulju teško su primili vijest da je u 61. godini od posljedica srčanog udara preminuo jedan od najvećih igrača svih vremena – Diego Armando Maradona.

Vijest da je Maradona preminuo objavljena je u srijedu u poslijepodnevnim satima, a odmah nakon toga u Argentini je proglašena trodnevna žalost i nema sumnje da će se u ovoj državi još dugo tražiti utjeha nakon odlaska čovjeka koij je bio idol nacije.

 

Koliko je Maradona zapravo bio važan za argentinske državljane najbolje govori činjenica da su brojni od njih izašli na ulicu u trenutku dok je njegovo tijelo prevoženo iz bolnice u mrtvačnicu, iskoristivši priliku da se i na taj način pozdrave od najveće nogometne legende ove države.

Osim u centru Buenos Airesa i Napulja, navijači su se spontano počeli okupljati i u naselju Boca, odakle dolazi proslavljeni klub Boca Juniorsi, zatim kraj najpoznatijeg gradskog spomenika Obelisca u Buenos Airesu, na stadionu Argentinos Juniorsa, kluba u kojem je prvo igrao, u naselju La Paternal te u San Andresu gdje je Maradona i preminuo.