Naslovna Istaknuto Dan državnosti mojoj dragoj BiH (VIDEO)!

Dan državnosti mojoj dragoj BiH (VIDEO)!

Jedna od najuspjelijih pjesama Ismeta Kurtovića, nekadašnjeg frontmana rock banda Drugi način, je “Mojoj dragoj BiH”, koja je dugo godina smatrana neslužbenom himnom BiH.

Pjesma je to koja i dan-danas većini onih koji ljube svoju domovinu najljepše zvuči na Dan nezavisnosti naše zemlje. Ismet Kurtović je otkrio ko je sa njim sarađivao na tom projektu i opisao nam ratne okolnosti u kojima je radio.

Godine 1991./92. angažirao sam se u antiratne proteste i muzičke projekte u Hrvatskoj. Bio sam sudionik snimanja spota ‘Moja Domovina’, zajedno s ostalim hrvatskim muzičarima. Godine 1992. sam vidio kuda stvari idu i u Bosni te sam zajedno sa bratom Fikretom, koji je uradio tekst, završio pjesmu ‘Mojoj dragoj BiH’. To se pokazalo kao jedna od najboljih stvari koje sam napravio u životu – kazao je Kurtović.Ova pjesma svojevremeno predložena za himnu BiH.

Melodija koja nije pamtljiva 

“Nisam znao da je službeni konkurs već bio raspisan. Dugo je bila neslužbena himna. Napravio sam nekoliko verzija, ali za službenu nije prošla. Zvali su me nakon nekoliko godina kada su raspisali konkurs za novu himnu. Za tu priliku tražili su da nema riječi. Nisam pristao, a najnovija himna je, po mom mišljenju, neuspjela. Kakva je to himna čiju melodiju ne možeš zapamtiti”, pita se on.

Pjesma “Mojoj dragoj BiH”, kao i snimanje popratnog spota, je, kako ističe, bio prekrasan projekt. Žao mu je, kada se sjeti kako su ljudi na nju reagirali, da se te ekstatičke emocije više ne ponavljaju.

 

 

izvor Faktor.ba/rtv Lukavac