Naslovna AKTUELNO Centralno obilježavanje Dana šehida Federacije Bosne i Hercegovine

Centralno obilježavanje Dana šehida Federacije Bosne i Hercegovine

Jučer je u Živinicama upriličeno centralno obilježavanje Dana šehida Fedracije Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom cvijeće je položila i počast najboljim sinovima Bosne odala je i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem.

 

Također, obilježavanju su prisustvovali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, te brojni drugi predstavnici kulturnog, političkog, privrednog i vjerskog života Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

 

Premijer Suljkanović ovom je ovu priliku iskoristio da u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime svim braniteljima još jednom kaže hvala za sve ono što su u ratu 1992 – 1995. godine učinili da odbrane Bosnu i Hercegovinu.

„Herojska djela i postupci svih branitelja, a posebno naših šehida i poginulih branitelja nadahnuće su svima nama koji imamo priliku da uživamo u slobodi koju su nam ostvarili, da još snažnije i predanije radimo kako bi smo našu jedinu Bosnu i Hercegovinu učinili još boljim, prijatnijim i perspektivnijim mjestom za život svih njenih građana”, rekao je Suljkanović i dodao da je žrtva koju su podnijeli naši šehidi zalog kojeg buduće generacije moraju pamtiti. „U tom duhu, pažnja koju danas posvećujemo ovom datumu, nije toliko važna zbog nas. Ona je mnogo značajnija zbog mlađih generacija koje dolaze. Te mlade generacije zbog svoje budućnosti moraju poznavati svoju historiju”, zaključio je premijer Suljkanović.

Osim premijera Suljkanovića prisutnim gostima obratili su se još i član predsjedništva BIH Šefik Džaferović, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, te predsjednici organizacija porodica šehida i poginuluh boraca FBiH i TK Almin Škrijelj i Hajrudin Halilović.

Pored Akademije u organizaciji Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH te u saradnji sa Savezom organizacija porodica šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona, položeno je cvijeće na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Grada Živinice te upriličen defile ratnih zastava.

Osim premijera Suljkanovića, delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona jučer su činili ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić, ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić i ministar trgovine turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.