Naslovna AKTUELNO Dan ružičastih majica obilježen u Poljicu (VIDEO)

Dan ružičastih majica obilježen u Poljicu (VIDEO)


Posljednje srijede u februaru obilježava se Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

 

Dan ružičastih majica je prilika da se mladima, odgovornim odraslim osobama i društvu u cjelini, skrene pažnja na problem, uzroke i implikacije vršnjačkog nasilja u našim školama.

 

Kada je u pitanju nasilje među djecom, najčešće se događaju fizički napadi i zlostavljanje putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a to su ujedno i oblici nasilja koji se najmanje prijavljuju.

 

Običaj obilježavanja Dana ružičastih majica nastao je 2007. godine u Kanadi, kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu zbog čega je doživio izrugivanje i verbalno nasilje. Kolege iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana dolaziti u školu identično obučeni kako bi mu iskazali podršku, te ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.

 

Iako se tokom cijele školske godine na časovima razredne zajednice, ali i u okviru drugih časova i nastavnih sadržaja i radionica, naglašava važnost međusobne tolerancije, uvažavanja i suzbijanja svakog oblika nasilja među djecom i mladima.

 

U BiH ovaj dan se obilježava od 2016. godine, a prigodnim programom je obilježen i u OŠ “Poljice”.

 

Preporučujemo video prilog Edine Husović:

 

 

 

(RTV Lukavac)