Naslovna AKTUELNO Predsjedavajući Suad Salibašić i predstavnici političkih subjekata posjetili Huskiće (VIDEO)

Predsjedavajući Suad Salibašić i predstavnici političkih subjekata posjetili Huskiće (VIDEO)


Problematika oko izgradnje odlagališta “bijelog mora” na Površinskom kopu “Lukavačka rijeka” još uvijek je aktuelna.

 

Nakon što su mještani Huskića izrazili svoje negodovanje vezano za ovaj projekat,  predstavnici političkih partija i Općinskog vijeća Lukavac sa predsjedavajućim Suadom Salibašićem, posjetili su lokalitet na kome se izvode pripremni radovi, te od izvođača zatražili odgovore na brojna pitanja.

 

O detaljima procesa gradnje, načinima rada, te sigurnosnim aspektima projekta,  prisutne su upoznali prestavnici izvođača,  kazavši da isti ima sve potrebne dozvole, dopunski rudarski projekat tehničke rekultivacije, kao i glavni projekat tretmana površinskih i procjednih voda, koji su bili osnova za okolinsku i urbanističku saglasnost koje su izdala resorna federalna ministarstva. Projekat je, kako kažu, i u skladu sa ekološkim standardima.

Izvođač tvrdi kako će se konstantno vršiti analiza otpadnih voda na sistemu za prečišćavanje prije samog ispuštanja u Lukavčić, a veći dio iste bit će ponovno vraćan na odlagalište za ispiranje taloga. Pored ekoloških odrednica koje su prepreke projektu, mještani Huskića negodovali su i zbog načina transporta taloga, te se i u ovom dijelu iznašla alternativa.

 

Priču o ovoj aktuelnoj temi pripremila je Suada Imamović. Pogledajte video prilog:

 

 

(RTV Lukavac)