Naslovna AKTUELNO Dan sestrinstva obilježen u Lukavcu

Dan sestrinstva obilježen u Lukavcu

Međunarodni dan sestrinstva, medicinske sestre i tehničari cijelog Svijeta obilježavaju 12. maja , u spomen na rođenje Florence Nightingele, začetnice modernog sestrinstva.

 

Prigodnim aktivnostima, među kojima je i prodajni humanitarni bazar, ovaj dan obilježili su i učenici JU MSŠ Lukavac.


 

„Ovdje smo povodom Dana sestrinstva, mjerimo šećer i pritisak. Tu smo iz Medicinske škole, učenici prvog i drugog razreda“, izjavila je učesnica akcije učenica Irma Bašić.

 

Svijet sestrinstva pun je  izazova i otvoren je za sve koji žele učestvovati  u izgrađivanju spoznaja o najplemenitijoj profesiji u svijetu.

 

„Što se tiče mog odabira ovoga zanimanja najviše me je podstaklo to što volim da pomažem ljudima i jednostavno ta humanost. Razlozi  što sam upisala ovu školu ovdje  su profesori jer pružaju jako kvalitetnu nastavu. Svaki učenik može doći do mikroskopa i slično. Što se tiče praktične nastave imamo izvrsnu i praktičnu nastavu“, rekla je za portal rtvlukavac.ba učenica Dženita Akeljić.

 

Prihod sakupljen  tokom akcije će biti iskorišten za kupovinu trakica za mjerenje šećera u krvi.

 

„Naši učenici su jako aktivni i danas su se, povodom Međunarodnog dana sestrinstva,  okupili ispred TC „Konzum“ da prodajemo i predstavljamo proizvode koje su izradili naši učenici, kako poduzetničke sekcije, tako i vijeća učenika. Proizvodi koje smo danas izlagali bazirani su na prirodnim materijalima, a imamo i unikatne radove“, rekla je učenica Ena Nezirović.

 

Povodom Dana sestrinstva ,pored akcije za građane ,predstavnici  škole obišli su i grob prve medicinske sestre iz Lukavca. U  prostorijama škole upriličena je prezentacija kojoj su, pored učenika i uposlenika Mješovite srednje škole Lukavac,  prisustvovali i brojni  gosti.

 

(RTV Lukavac)