Naslovna AKTUELNO Predstava „Gretica st. 89“ u petak igra u Lukavcu + VIDEO

Predstava „Gretica st. 89“ u petak igra u Lukavcu + VIDEO

Predstava „Gretica st. 89“ će 18. maja u 19,30 biti odigrana u Lukavcu.

 

Predstava je nastala po tekstu poznatog savremenog njemačkog autora Lutza Hubnera, koji zadire u drugu stranu pozorišta, u proces nastajanja predstave kroz uvježbavanje 89. stranice Goetheovog “Fausta”.


 

„Gretica st. 89“ je nastala u produkciji Teatra Kabare Tuzla i Akademije Dramskih Umjetnosti Tuzla, a već je osvojila naklonost publike i stručne javnosti u regiji.

 

U predstavi igraju lukavački glumci Alisa Brkić i Damir Mahmutović.

 

„To je pričao pozorištu Lutza Hubnera je u ovom komadu, kroz 10 dramskih situacija, demisitificirao pozorište, prikazao ga upravo onakvim kakvo ono u suštini i jeste iza zastora, iza zavjese, u samom procesu nastajanja pozorišne predstave na probama. A što se tiče uloge u tih deset situacija moja kolegica Alisa i ja ćemo predstaviti bar 18 različitih tipova ili karaktera najkarakterističnijih pozorišnih djelatnika“, rekao je za RTV Lukavac glumac Damir Mahmutović.

 

Radi se o komediji u tragediji ili tragediji u komediji, što ovu predstavu čini posebno intrigantnom i inspirativnom.

 

„Predstava je po meni odlična i specifična što slavi pozorište u punom smislu te riječi. Mislim da svako, i koje redovno u pozorištu, ali i ona osoba koja se prvi put pojavi na predstavi može uživati. Upravo taj odlazak iza kulisa mislim da je publici posebno zanimljiv“, kaže glumica Alisa Brkić.

 

U predstavi “Gretica str. 89” glumci se služe isključivo glumačkim resursima, stvaraju iluzije i transformacije, pod radnim svjetlom i sa nekoliko funkcionalnih elemenata scenografije i kostima, nudeći siromaštvo forme i bogastvo sadržaja.To je priča o ljudima koji stvaraju teatar, priča o glumcima i rediteljima.

 

Simpatična i iznimno talentovana Lukavčanka Alisa svoje sugrađane je pozvala da dođu na predstavu: „Dođite ljudi, dođite, predstava je super“.

 

Predstava će biti odigrana pod pokroviteljstvom Općine Lukavac.

 

Organizatori iz JU Centar za kulturu Lukavac najavljuju da će cijena ulaznica biti samo 3 KM i da će posjetiocima biti dostupne na dan igranja predstave u Lukavcu, 18. maja.

 

(RTV Lukavac)