Naslovna AKTUELNO Incident u GIKIL-u! Zbog kvara na trafo stanici ispuštena velika količina dima

Incident u GIKIL-u! Zbog kvara na trafo stanici ispuštena velika količina dima

FOTO: Facebook Inc
FOTO: Facebook Inc


U kompaniji Global Ispat Koksna Industrija d.o.o Lukavac u subotu u poslijepodnevnim satima došlo je do nestanka električne energije što je izazvalo kratak zastoj u proizvodnom procesu u svim fabrikama, a prekid u napajanju električnom energijom na fabrici Koksara uzrokovao je ispad, saopćeno je iz GIKIL-a.

 

Povodom još jednog ekološkog incidenta u našem gradu, kontaktirali smo načelnika općine Lukavac, Edina Delića koji je danas lično svjedočio ovom problemu.

 

Odmah po dobivenoj informaciji o incidentu na bateriji, kontaktirali smo tehničko lice u GIKIL-u  koje nas je uvjeravalo da će sve biti vrlo brzo riješeno, dakle u nekoliko minuta, ali sve to je trajalo par sati. U više navrata smo pozivali osoblje u GIKIL-u, gdje smo dobivali isto uvjeravanje, ali vjerujte da je to trajalo predugo, što je nedopustivo. Navodno, GIKIL je obavijestio inspekciju i javnost, ali sa velikim zakašnjenjem u odnosu na zakonske mjere, tako da smo imali incident sa dosta dima i vatre koji je trajao oko tri sata, što nije izgledalo lijepo. Prema mojim saznanjima inspekcija nije izašla na teren, jer ne može dobiti nalog, izjavio je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

 

Iz GIKIL-a su saopćili da se ispad na koksnoj bateriji V dogodio u 13:15 sati, te je, nakon otklanjanja uzroka problema, odnosno kompletnog ispitivanja i otklanjanja kvara na trafostanici koksne baterije, saniran za oko dva sata.

 

Delić je najavio da će naredni koraci po ovom problemu biti poduzeti već u ponedjeljak.

 

Mi ćemo u ponedjeljak kontaktirati ministarstvo i nadležne inspekcije jer ovakvi incidenti u GIKIL-u se dešavaju u više navrata i potrebno je poduzeti konkretne mjere, izjavio je Delić za RTV Lukavac.

 

Ovom prilikom u atmosferu je ispuštena i određena količina dima, koji je zbog velikih nanosa vjetra obuhvatio i okolna naselja. Iz GIKIL-a su saopćili  da se kompletna situacija postepeno normalizuje i da nema razloga za veću zabrinutost. Elektrosisači koksnog gasa su u funkciji, a sav višak gasa spaljen je po tehnološkoj proceduri na sigurnosnim bakljama koksne baterije.

 

Inače, Global Ispat Koksna Industrija d.o.o Lukavac  više od godinu dana radi bez okolinske dozvole, a u sam proces dobijanja uključena je općina Lukavac koja zahtjeva da se napravi određeni pomaci u pogledu zaštite okoline.